Hlavní obsah

Od pyšné princezny Turandot přes Carmen k Herculu Poirotovi

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní premiéry předposledního lednového týdne nabízejí velmi pestrý repertoár. Od orientální velkooperní pohádky přes dramatickou klasiku až k detektivce Agathy Christie.

Foto: archiv DJKT

Bizetovu Carmen uvede operní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Článek

Poslední nedokončenou operu Giacoma Pucciniho na námět staré perské pohádky o hrdé princezně Turandot uvádí v nové inscenaci Opera pražského Národního divadla. Nastudoval ji hudební ředitel Opery ND, dirigent Jaroslav Kyzlink, a slovenská režisérka žijící a působící v Norsku Zuzana Gilhuus. V titulní roli se publiku postupně představí Iveta Jiříková, Anda-Louise Bogza a Eliška Weissová. První premiéra Pucciniho Turandot se v historické budově Národního divadla koná 23. ledna.

Další klasický titul světové opery, Bizetovu Carmen, zvolilo plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Inscenaci připravil ředitel divadla a režisér Martin Otava a dirigent Jiří Štrunc a titulní roli alternují Jana Foff Tetourová, Nina Gracheva a Václava Krejčí Housková. Premiéru na Nové scéně uvede soubor plzeňské opery 25. ledna.

Psychologické drama podle slavného románu F. M. Dostojevského Bratři Karamazovi v dramatizaci Evalda Schorma nastudoval absolventský ročník studentů Katedry činoherního divadla pražské DAMU. Inscenace původně vznikla jako bakalářská klauzura a již po svém prvním uvedení v květnu 2018 v ateliéru na DAMU byla vedením školy navržena na přenesení do divadla DISK. Tam bude mít nyní premiéru v režii Aminaty Keity 23. ledna.

„Témata, která zpracováváme v Bratrech Karamazových, jsou i po téměř dvou letech stále silná a rezonují uvnitř celého týmu. Tehdy jsme začali zkoušet po druhé prezidentské volbě, kdy pro nás absence autority a zmizení hranice mezi tím, co je dobré a co zlé, byly čerstvými zážitky. Od té doby se atmosféra v naší společnosti nezměnila k lepšímu a prožívání těchto problémů se stalo v podstatě každodenní skutečností,“ říká režisérka.

Komorní drama Jeana Geneta Služky aneb Jak zavraždit madam si zvolilo Městské divadlo Kladno. V režii Vladimíra Kavčiaka vytvoří stěžejní ženské role Barbora Janatková, Kristina Sitková a Jaromíra Mílová. Soudnička, psychologický thriller i absurdní a poetická hříčka – to vše mohou být Genetovy Služky, jejichž premiéra se odehraje 24. ledna.

Drama Dům Bernardy Alby španělského moderního klasika Federica Garcíi Lorky uvádí činoherní soubor Moravského divadla v Olomouci. Na olomouckou scénu se příběh o dravé touze po svobodě a právu na vlastní život vrací po téměř čtyřiceti letech od posledního uvedení, a to v režii Janky Ryšánek Schmiedtové, s podtitulem Dohlédni dna ženské duše. Inscenace je výzvou pro silně obsazenou ženskou část olomouckého souboru. Premiéra se koná 24. ledna.

Tři stěžejní historické hry Aloise Jiráska – Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč – se rozhodli v Městských divadlech pražských spojit do jediné inscenace trvající bez pauzy méně než dvě hodiny, a to pod názvem Husitská trilogie. Premiéru má 25. ledna na scéně divadla Komedie.

Komprimát Jiráskovy dramatické trilogie je pokusem o kreativní i kritickou konfrontaci s jedinečnou kapitolou českých dějin, jež byla v minulosti zkreslována podle zájmů té které politické garnitury. Autorem smělého pokusu je režisér Lukáš Brutovský a dramaturg Miro Dacho. Stěžejní postavu všech tří her vytvoří herec Vojtěch Dvořák.

Hru Kočkožrout německého filmaře, dramatika a provokatéra Reinera Wernera Fassbindera, od jehož narození uplyne letos 75 let, uvede 24. ledna ve Studiu pražské Švandovo divadlo. Vypráví o skupince lidí z malého města, kam přichází pracovat Řek. Nudící se parta zvyklá ubíjet čas klábosením, popíjením a pletkami s nelibostí sleduje, jak námezdní dělník přitahuje nejen jejich zájem, ale také touhy všech místních žen.

Foto: Alena Hrbková

Nová posila smíchovského souboru Anna Stropnická se představí v Kočkožroutovi.

„Podobně jako v seriálu Most, i nás v Kočkožroutovi zajímá svět lidí, kteří zůstali žít mimo velká centra. Těch, co šance na vzestup a úspěch dávno vzdali a místo víry v budoucnost v nich roste pocit křivdy, frustrace a ohrožení. K nenávisti je pak jen krůček,“ říká umělecký šéf Divadla Petra Bezruče v Ostravě a režisér inscenace Jan Holec.

Současnou satiru z mediálního prostředí Glorie z pera amerického dramatika Brandena Jacobs-Jenkinse, jež byla v roce 2016 nominována na prestižní Pulitzerovu cenu, uvádí soubor Městského divadla ve Zlíně. Černá komedie v režii Patrika Lančariče má premiéru 25. ledna.

A ve stejný den má premiéru i nejpopulárnější detektivka Agathy Christie s Herculem Poirotem Vražda v Orient Expresu. Jako první premiéru roku si ji zvolila česká scéna Těšínského divadla v Českém Těšíně. V režii Vojtěcha Štěpánka vytvoří postavu legendárního detektiva herec Zdeněk Hrabal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám