Hlavní obsah

Oceněné Osmy mají premiéru

Právo, míš

Letošní nejlepší evropský televizní film Osmy bude mít v neděli 14. prosince od 20 hodin premiéru na ČT 1. Hlavní roli v černé komedii z období normalizace, kterou natočil podle scénáře Marka Epsteina režisér Jiří Strach, ztvárnil Ivan Trojan.

Foto: Česká televize

Zuzana Stivínová a Ivan Trojan v Osmách

Článek

„Psaní Osem byla radost. Televize před lety vyhlásila soutěž na televizní komedii a já se přihlásil. V tu dobu mně měli trhat osmy. A tam někde v čekárně na Karláku, omámený smradem dezinfekce a jekotem vrtaček, tam mezi vyděšenými oběťmi, jako jsem byl já, jsem najednou uviděl svého hrdinu. Seděl proti mně, na hubě kapesník a v hlavě jedinou myšlenku – vzít roha,“ vzpomíná na inspiraci Epstein.

Děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století, kdy socialistický úředník Richard v opilosti a spíše omylem podepíše Chartu 77. Od té chvíle se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. Jeden jediný den, o kterém film vypráví, se mění v noční můru.

Vedle Prix Europa dostaly Osmy hlavní cenu Zlatý Prim i na letošním Novoměstském hrnci smíchu a Ivan Trojan a Zuzana Stivínová tamtéž ceny za nejlepší herecké výkony. V dalších rolích uvidíme Josefa Dvořáka, Miroslava Krobota, Jiřího Dvořáka, Tomáše Töpfera a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám