Hlavní obsah

Obří xylofon z Ugandy i pouštní blues. V červnu se vrací Respect

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupiny z Afriky, Austrálie, Francie a dalších koutů světa vystoupí na festivalu world music Respect, který proběhne 18.–19. června na Rohanském ostrově v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Oumou Sangaré

Článek

Před hlavním festivalem se 2. května chystá zahajovací koncert ve vršovickém Vzletu. Ensemble Nist-Nah hraje indonéský gamelan říznutý západní avantgardou.

Azerjazz představí 22. května Isfar Sarabski se svým triem. Sarabski je fenomenální ázerbájdžánský pianista, jehož virtuozitu kritika srovnává s Tigranem Hamasyanem nebo japonskou klavíristkou Hiromi. V kině Přítomnost vystoupí Tenores di Neoneli (12. května), sardinské pastýřské zpěvy, tzv. canto a tenore, jeden z nejpozoruhodnějších příkladů středomořské polyfonie, která vznikla napodobením zvuků přírody.

Za hvězdu hlavního programu (18.–19. června) považují organizátoři africkou zpěvačku Oumou Sangaré.

Londýnští Fofoulah přivezou afro-futuristický dub, Mauro Durante a Canzoniere Grecanico Salentino (CGS) provozují jihoitalský „trans”.

Buddha a Bondy. Autor, který otevřel Čechům dveře k indické moudrosti

Kultura

Známá skupina Tamikrest připomene pouštní blues a z íránské poezie vychází Atine, ženský kvintet z Íránu, Francie a Palestiny. K vidění bude obří xylofon embaire, na který hraje osm lidí z Nakibembe Xylophone Troupe (Uganda). Will Guthrie & Ghassen Chiba představí zpěvy a rytmy od severní Afriky až po Indii. Vystoupí také Benin International Musical nebo etiopský Etenesh Wassie se svým triem.

Festival tradičně doprovází dětský program, nabídka exotických pochutin a stánky neziskových organizací. Více na rachot.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám