Hlavní obsah

Obraz královského malíře vydražen za senzační cenu

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pobočka vídeňské aukční síně Dorotheum v sobotu odpoledne uspořádala v pražském hotelu Renaissance aukci obrazů, kreseb a soch, především českých umělců 19. a 20. století. Absolutním překvapením se stal obraz barokního mistra Jacopa Amigoniho "Diana a Endymion". Dílo s vyvolávací cenou 500 tisíc korun bylo totiž vydraženo za závratných 6 miliónů.

Článek

Obraz neapolského malíře Amigoniho, který žil v letech 1682-1752 a pobýval v Bavorsku, Anglii, Benátkách a nakonec v Madridu, kde pracoval jako královský malíř, zachycuje známou anticko-mytologickou scénu Diany a Endymiona.

Předpokládaná cena byla tři čtvrtě miliónu

Vyvolávací cena obrazu byla půl miliónu a odborníci nepředpokládali, že by se mohla vyšplhat na více než 750 tisíc. O mistrovské dílo se ale odehrál souboj zpočátku mezi čtyřmi, na konci mezi dvěma zájemci, z nichž jeden dražil pro německé zájemce a druhý pro Italy.

Konečná cena dosažená na sále byla závratných 6 miliónů korun. K tomu je třeba upozornit, že definitivní cena je kvůli aukčním poplatkům ještě o dvacet procent vyšší a dosáhne tedy částky 7 miliónů 200 tisíc Kč.

Druhý nejdražší vydražený obraz v ČR

Ředitelka Dorothea Marie Gálová, která ve své funkci pořádá teprve první dražbu, pro Novinky řekla: "Celý týden volali do Dorothea zájemci z celé Evropy, kteří se zajímali o podrobnosti ohledně výše dovozního povolení a ačkoliv nebylo dílo českými památkáři zatím označeno za kulturní památku, před dražbou byli všichni přítomní upozorněni, že by s vývozem mohly nastat problémy."

Marie Gálová se Novinkám ještě svěřila, že je nesmírně spokojená s výsledkem aukce. "Je to velká radost, že právě první moje aukce byla takhle úspěšná." Cena, za kterou byl obraz prodán, jej pasuje na druhý nejdražší v historii aukcí v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám