Hlavní obsah

Obraz Josefa Lady Ponocný byl vydražen za 1,2 miliónu korun

– Praha

Mistrovské plátno Josefa Lady Ponocný z roku 1947 vyvolávané na sobotní aukci společnosti Dorotheum v Praze za půl miliónu korun, si nový majitel odnesl za 1,2 miliónu Kč bez aukční přirážky. Ta činí 20 procent. Ponocný se tak stal nejdražším aukčním dílem Lady.

Foto: Dotorheum

Ladův obraz Ponocný

Článek

"Ačkoliv u Lady nejde o atypický motiv, žádná z dnes známých prací nebyla provedena v takto reprezentativním galerijním formátu. Umělec navíc postavu svého ponocného zasadil do městského prostředí, aniž by tím ubral na folklórní síle motivu. Jde o unikátní práci, která na trhu dosud neměla obdoby," uvedl o obrazu Ponocný Michal Šimek z aukční síně Dorotheum.

Foto: Dotorheum

Ladův obraz Ponocný

Podle Jana Skřivánka ze serveru artplus.cz, který srovnává ceny českého trhu s uměním, jde o nejvyšší sumu, jakou Ladovo dílo na českém aukčním trhu dosáhlo. Druhým nejdražším Ladovým dílem je obraz Hon na návsi z roku 1942, který byl v roce 2006 vydražen za 870 000 korun. Třetí místo patří obrazu Mikuláš, anděl a čert, vydraženým v Dorotheu letos v březnu za 850 000 korun. Za ním je Ladův obraz s názvem Bruslaři - Klouzačka, který se v roce 2009 prodal za 760 000 korun. Všechny částky jsou bez aukční přirážky.

Ladova díla jsou dlouhodobě na aukcích úspěšná. Vrchol zájmu podle serveru artplus.cz spadá do roku 2010, kdy se suma za všechna prodaná díla na aukcích v Česku blížila pěti milionům korun. Tehdejší zájem o Ladu mohl být vyvolán několika velkými výstavami Ladových prací, které se krátce předtím na různých místech konaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám