Hlavní obsah

Obludárium bratří Formanů láká do Plzně na festival

Právo, rh

Inscenace Obludárium Divadla bratří Formanů je jedním z hlavních lákadel 16. ročníku mezinárodního festivalu Divadlo, který se koná od 10. do 18. září v Plzni.

Článek

Poprvé bylo Obludárium uvedeno loni v listopadu ve francouzském Rennes. Letos na jaře mu tleskalo publikum v Bretani a poté v belgických Antverpách. V Plzni bude mít 9. září svou oficiální českou premiéru a deset festivalových představení je již zcela vyprodaných. Autory Obludária jsou Ivan Arsenjev, Veronika Švábová a Petr Forman, v týmu se sešli lidé, kteří pracovali již na Nachových plachtách a Krásce a zvířeti.

„Obludárium je po Nachových plachtách z roku 2000 naším nejnovějším autorským projektem. Uvádíme ho ve dvoupatrovém stanu s kovovou konstrukcí obloženou dřevem, kam se vejde 146 diváků,“ uvedl režisér Petr Forman.

Po putování divadelní lodi Tajemství je Obludárium projevem touhy navštívit vnitrozemí. Od původních „vznešených“ námětů včetně Shakespeara skončily plány u „pokleslejších“ žánrů, jakými jsou kabaret, cirkus, noční bary.

„Aby se i lidi v malých vesničkách nebáli k nám vstoupit,“ shrnul motivy dramaturgického uvažování Petr Forman.

Obludárium je okouzleno světem barových tanečnic, kejklířů, loutkářů, pouťových vyvolávačů i tolik oblíbených anomálií a zrůd. Představení je mozaikou jejich příběhů a osudů, je obrazivé, hodně se v něm zpívá i mluví a nad tím vším se rozprostírá humor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám