Hlavní obsah

Oblek filmového Drákuly i první vydání Frankensteina jde do aukce

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství vzácných filmových a literárních artefaktů z pozůstalosti po americkém popularizátorovi sci-fi Forrestu J. Ackermanovi půjde do aukce. Měla by se konat koncem dubna, informoval server Movies.com.

Foto: Profimedia.cz

Bela Lugosi v Drákulovi

Článek

Sbírka obsahuje tisíce předmětů. K nejznámějším patří prsten, který nosil Bela Lugosi v hororové klasice Dracula z roku 1931, nebo jeho plášť. K dispozici je i obleček ze sci-fi filmu Eda Wooda Plan 9 From Outer Space z roku 1959, který je někdy označován jako nejhorší film všech dob. Mezi některými příznivci žánru je ale tento bizarní snímek naopak považován za velmi zábavný a "kultovní". Každopádně se o něm dodnes píše.

V nabídce je i autorkou podepsané první vydání knihy Frakenstein od Mary Shelleyové nebo první vydání Drákuly podepsané autorem Bramem Stokerem i herci Belou Lugosim a Borisem Karloffem.

Forrest J. Ackerman byl sběratelem, novinářem, autorem sci-fi, literárním agentem, producentem a příležitostným hercem. Jako neúnavný popularizátor vědeckofantastického žánru se zasloužil o rozšíření zkratky sci-fi. Znal se s nejslavnějšími autory žánru a založil některé organizace sdružující jeho příznivce. 

Ackermanova sbírka čítala na vrcholu 300 000 předmětů z filmů, 50 000 knih a  kompletních řady 200 sci-fi časopisů. Na sklonku života majitel některé věnoval muzeím nebo prodal. Zemřel v prosinci 2008 v Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám