Hlavní obsah

Oběť Vanessa Springoraová ukázala na spisovatele Gabriela Matzneffa

Právo, Jaroslav Špulák

Dnes třiaosmdesátiletý francouzský spisovatel Gabriel Matzneff nikdy neskrýval, že se mu líbí velmi mladé dívky. Tvrdil to i ve svých knihách, přesto nikdy neměl problémy se zákonem, nestrávil ani den ve vězení a nenesl žádné následky. Byl respektovanou součástí francouzského literárního světa, získal několik cen.

Foto: ČTK

Kniha, která vyvolala ve Francii poprask.

Článek

Nyní se ale jeho postavení změnilo. Druhý den letošního roku vyšla kniha jedné z jeho obětí. Jmenuje se Le Consentement (Souhlas) a napsala ji dnes sedmačtyřicetiletá Vanessa Springoraová.

Bylo jí třináct let, když ji matka vzala na večírek pařížských spisovatelů a vydavatelů. Na něm si všimla, že ji se zájmem sleduje muž ve středních letech. Líbil se jí. Byl podle ní hezký, měl zvědavý pohled a krásné oči. Její matka se sice divila, že se s ním chce znovu setkat, v zásadě však proti tomu nic neměla. A tak se dívka na několik měsíců dostala do područí spisovatele a pedofila Matzneffa.

Její jméno donedávna nikdo neznal, ale její literární debut rázem všechno změnil. Když vyšel, byl o něj velký zájem a brzy byl první náklad rozebrán. Ve Francii vyvolal ohlas. Prokurátoři v Paříži již oznámili, že poté, co analyzovali obsah knihy Springoraové, zahájili vyšetřování případu a začali hledat další Matzneffovy oběti v zemi i mimo ni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám