Hlavní obsah

Obchodník se zbraněmi žaluje film Týpci a zbraně. Vylíčili ho jako slizouna

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodník se zbraněmi Efraim Diveroli podal žalobu na hollywoodské studio Warner Bros., protože tvrdilo, že natočilo jeho příběh „podle skutečných událostí“, což se podle něj nestalo. Sám už dříve skončil ve vězení kvůli svým podvodům zobrazeným i ve filmu. Úspěšná tragikomedie, kde hrál Diveroliho Jonah Hill, běžela v kinech téměř po celém světě.

Foto: Freeman Entertainment

Jonah Hill hrál obchodníka ve filmu War Dogs (Týpci a zbraně)

Článek

Diveroli sám sepsal své zážitky z mezinárodního obchodu se zbraněmi pod názvem Once a Gun Runner, jenže z nich žádný film nevznikl. Studio si raději najalo profesionálního novináře Guye Lawsona, který s ním rozmlouval ve vězení, vydal rozsáhlý článek a nakonec se rozhodnul téma zpracovat i do knížky. Ta byla základem filmu. Způsob, jak ho režisér Todd Phillips vylíčil, se ale Diverolimu vůbec nelíbí.

Warner Bros. obviňuje z nekalé soutěže a falešné reklamy v novinách, kde vyšly rozhovory s Todem Phillipsem či Jonahem Hillem a Bradleym Cooperem, a také v trailerech a na sociálních sítích. Studio odpovědělo, že nic z toho není žalovatelné, neboť je chrání první dodatek americké ústavy, který se týká svobody vyznání, svobody slova a svobody tisku.

Diveroli to ale odmítnul a upozornil, že se jedná o výroky komerčního charakteru. Soud ho zatím podpořil, když uznal reklamní charakter materiálů a uvedl, že motivace filmařů byla nepochybně finanční.

Foto: Freeman Entertainment

Kšefty v Albánii nemusí dopadnout dobře.

”Studio vědělo, že prezentace příběhu jako „pravdivého“ přiměje zákazníky, aby šli na film Týpci a zbraně,“ uvedla soudkyně Mary Scrivenová. ”Ačkoliv filmy jsou umělecká díla a musí být chráněna, jsou také součástí trhu jako každý spotřební produkt, a to vyvolává oprávněné znepokojení ohledně nebezpečí, že bude zákazník podveden.“

Režisér Todd Phillips, který natočil i známé Pařby ve Vegas a v Bangkoku, tentokrát sáhnul po velmi vážném tématu nelegálního obchodu se zbraněmi. Je v něm ale také hodně ironie, bizarních postav a hlášek, které nevyvolávají dojem, že jde o zcela přesný dokument ze života. Herec Jonah Hill ve filmu vypadá jako tlustý vyžilý slizoun, který lže tak rád a často, že už sám nepozná, co je pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám