Hlavní obsah

O zločinech světa

Právo, František Cinger

Několik vlastností globalizujícího se světa, v nichž hrají velkou roli rozdíly mezi bohatšími a chudými zeměmi, se začíná výrazně projevovat i v současné krimi literatuře. Příkladem může být nový román švédského prozaika Monse Kallentofta Vodní andělé. Je o osvojování a prodeji malých vietnamských dětí do celého světa.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

Hrdinkou spojující jeho sérii je inspektorka Malin Forsová, policistka z města Linköping, spojeného s automobilkou i zbrojařským koncernem Saab. Nyní je v jedné z jeho bohatých čtvrtí nalezen ve vířivce zavražděný manželský pár. Pětiletá, z Vietnamu osvojená dcerka Ella zmizela.

Příběh zavádí do světa velkého obchodu souvisejícího s korupcí, jejíž důsledky těžko předem dohlédnout. Případ se pak citlivě dotýká právě Forsové, kterou trápí, že se jí po zranění utrpěném během služby nedaří otěhotnět.

Kallentoft přesvědčuje o své kvalitě, s níž se drží poměrně jednoduché linie vyprávění. Tvoří ji problémy Forsové s vábením k tequile propojené s konfliktem s partnerem, a pak vyšetřování zločinů týkajících se i kolegyně, která si rovněž „osvojila“ vietnamské děcko. Snad jen její souboj se sebou je maličko přepjatý. Závislost na tequile se těžko změní ze dne na den, byť kolegové jí chtějí upřímně pomoci.

Mons Kallentoft: Vodní andělé
Host, přeložila Marie Voslářová, 423 stran, 329 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám