Hlavní obsah

O ženách v mužských rolích a mužích v ženských

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České filmařky a dokumentaristky se v poslední době věnují tématu rodiny a mezilidských vztahů. Nejnovějším příspěvkem jsou dva filmy Princezny na koních a Muži ve věku Vodnáře, které minulou a tuto středu vysílala ČT.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.12.2017 Ostravské Vánoce 2017: Ostravský dětský sbor.

Článek

Režisérka Monika Elšíková se v nich vypravila za třemi ženami, které v životě zastávají spíše mužské role, a za třemi muži, kteří se zabývají spíše tradičními ženskými úkoly.

Filmařka si ale vybrala někdy trochu výstřední příklady. V prvním filmu je stavařka Dana malým generálem z kanceláře, která svou "mužskou" rozhodností a pohrdáním domácími pracemi exhibuje, zvěrolékařka Katka zase nikdy nechtěla být princeznou, ale snila o dračích řežích. Herečka Zuzana Bydžovská se s životem pere a je zklamaná z toho, že muži nejsou čestní a nebyli jí oporou.

V druhém dokumentu jsme se setkali s bývalým jezuitou a dnes profesionálním astrologem Antonínem Baudyšem, který za muže "vizionářsky" prohlašuje, že jsou srabi. Ukrajinský lidový léčitel Alexander zastává tradiční formu rodiny a biolog a novinář Jaroslav vzorně vychovává dceru.

Dokument je trochu tezovitý

O emancipaci i tradičních mužských a ženských očekáváních lze mluvit obecně, ale zde jsme naopak svědky "domácího" povídání, kde autorka podává zvědavé otázky, jak se protagonistům daří se s obrácenými rolemi vypořádat. Přesto ale z filmu často zavane podivná koženost a nepřirozenost.

Elšíková se zpovídaným nedostala pod kůži, podlehla jakési didaktičnosti, a tak život v obou jejích dokumentech vypadá jako z učebnice. Ale záleží na každém, jaké knížky mu jdou k duhu.

Muži ve věku Vodnáře, 28 minut, 19. ledna, ČT 2

Princezny na koni, 27 minut, 12. ledna, ČT 2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám