Hlavní obsah

O místě konání CzechTeku se šíří matoucí zprávy

ČR

O tomto víkendu se uskuteční další ročník nelegální technoparty CzechTek 2005. Přes hranice přejelo již přes dvě stě dodávek se zahraničními účastníky. Místo konání zůstává jako obvykle do posledních chvil utajené. Zmást policii i státní orgány se pokoušejí lidé, kteří rozesílají maily s údajnými místy konání, přičemž tvrdí, že se na pronájmu plochy domluvili.

Článek

V zatím posledním mailu, podepsaném Marií Matouškovou, se píše, že se technival uskuteční na sportovním letišti ve Frymburku.

"Jeho prostory máme legálně pronajaté od majitelů za symbolickou jednu korunu,neboť jsou nám nakloněni a rozhodně ani oni, ani vedení města nebyli proti. Máme totiž zajištěno veškeré hygienické a bezpečnostní zázemí. Ještě bych rád podotknul, že 1/3 výdělku (neboť zbytek spolknou pravděpodobně náklady) bude věnována na pomoc povodněmi postiženému Rumunsku," píše autor, který je,  jak plyne z textu, zřejmě mužského pohlaví.

Ani tentokrát místní nic nevědí. A. Brůna z privátního air klubu Frymburk pro Novinky.cz uvedl: "O ničem nevím, to by se muselo projednávat na zasedání, které se koná každý měsíc. Já bych byl proti, protože na letišti, které máme pronajaté od obce, jsme z dobré vůle lidí, kteří tady bydlí. Kdyby se tam klátili nějací lidé u reprobeden, asi bychom si už nezalítali." K letnímu využití letiště ještě dodal: "Pokud vím, teď tam mají létat práškaři práškovat lesy." 

Ani v Mazelově nic nevěděli

Výsledek byl tedy podobný jako v předchozích případech, kdy redakce dostala emaily se zaručenou zprávou o místu konání technoparty. V prvním se uvádělo, že se CzcehTek bude konat v Mazelově u Českých Budějovic s tím, že starosta obce Jiří Veselý je akci nakloněn: "Vzhledem k tomu, že je pozemek dostatečně vzdálen od obce, nemá obavy o nadměrný hluk, který by rušil obyvatele Mazelova, Ševětína a Lomnice nad Lužnicí."

Starostka obce Věra Jiroušková byla informací zděšená. "O ničem nevím a tady pro to nejsou vhodné podmínky," uvedla pro Novinky.cz .

Dopis byl podepsán jménem Lukáše Kohouta, který se loni vydával za mluvčího CzechTeku, jímž ale nebyl, což se vyšlo najevo při policejním výslechu. Před třemi lety cestoval Lukáš Kohout načerno do exotických zemí na náklady ministerstva zahraničí. Vydával se asistenta Jana Kavana.

Ze stejné emailové adresy byla poslána i zpráva, že se CzechTek uskuteční na Žďársku.

Podle jiného zdroje, který vychází ze technoscény, se CzechTek má konat skutečně v Jižních Čechách, nikoli však na Českobudějovicku, ale na Táborsku. Vhodná plocha však údajně ještě nebyla vybrána. Policisté proto vydali varování majitelům pozemků,a by si je hlídali. [celá zpráva]

I akci na pronajaté louce musí schválit obec

Že se letoční CzechTek uskuteční na legálně pronajaté ploše, však tvrdí i texty uveřejněné na webovém serveru freetekno.cz, V jednom podepsaném freetekno komunita se účastníci, tedy nikoli pořadatelé, akce údajně nemá žádného pořadatele, jde o spontánní akci typu Do It Yourself, ohrazují proti postupu policie, která se snaží akci zabránit ještě před tím než začne a žádají její omluvu.

V druhém jsou instrukce pro návštěvníky, jak se bránit policistům, kteří se budou pokoušet akci rozehnat. Nemají policistům zavdat žádnou příčinu k zásahu, mají policisty upozorňovat, že jsou na soukromém pozemku, chtít vidět jejich identifikační čísla a ptát se jich, podle jakého zákona zasahují a upozorňují, že policisté nemají právo vypínat aparatury. 

Podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové ovšem i v takovém případě akci musí povolit minimálně obec, na jejímž území se bude odehrávat. "Je dva dny před CzechTekem a my zatím nemáme informace, že by byl někde povolen," sdělila s tím, že pořadatelé splnit hygienické normy týkající se například zabezpečení přenosných WC a hluku.

Technaři míří do Čech

Policisté na západočeských hraničních přechodech nevpustili do republiky už desítky cizinců směřujících na CzechTek. Nejčastěji je problém v dokladech a špatném technickém stavu auta.

"V úterý prověřovali policisté na Rozvadově 94 osob, z nichž 27 do republiky nevpustili," uvedla policejní mluvčí Helena Fertšaková. V autech chyběla povinná výbava, ve voze byl překročený počet povolených osob. Psi neměli očkovací průkazy a v jednom případě neměl řidič žádný doklad k vozidlu ani vlastní identifikaci.

Policisté rozpoznávají technaře okamžitě. "Mají dredy, páchnou, nosí piercing, v autech mají většinou čurbes, plno chlastu a všude je doprovázejí smečky psů," uvedl policista ze silničního hraničního přechodu v Rozvadově a se smutkem dodal: "Když má řidič v pořádku doklady od vozu, vozidlo v dobrém technickém stavu a nenajdeme na něm nic závadného, musíme ho nechat jet."

"Přijíždějící vyznavače techna lustrujeme podle databáze o přestupcích, pořízené při loňském CzechTeku. Pokud máme v počítači záznam, automaticky osádku vozu posíláme zpátky," informoval dispečer.

Před squatem Milada stojí auta technařů

Na parkovišti u chátrajícího squatu Milada v Praze-Troji včera stálo zhruba dvacet aut s asi šedesáti lidmi. U jednoho z náklaďáků klábosili tři kluci a dívka. "Přátelé jezdí po Evropě a volali nám, že se bude konat  CzechTek . V Česku už jsme týden a zítra nám mobilem zavolají, kam si to máme namířit. Jsme tady poprvé, jinak často jezdíme do Itálie nebo Bosny," vysvětlil důvod návštěvy jeden z party lidí z Brestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám