Hlavní obsah

O Malence na arše Hanse Christiana Andersena

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě divadla se nechala inspirovat vyprávěnkou Hanse Christiana Andersena O Malence. Po loutkářích z Českého Těšína ji v Muzeu loutek brněnského Divadla Radost nastudovala pro úplně nejmenší caparty zkušená Zoja Mikotová.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Michaela Kotěrová a Jan Bradáč

Článek

Tedy řeknu vám, je to zážitek navíc být na stoličkách pro trpaslíky s dětmi, které většinou jsou v divadle poprvé a některé ještě nemají ani dva roky. Přicházejí do sálku muzea vystrašené, protože pro maminky a tatínky jsou za jejich zónou přece jen sedadla větší, řekněme pro Kýchaly a Bručouny.

Kdo hledá, najde

Támhle slzička, tam zase ohlížení, jestli rodiče zase nešli do práce. Ale jen do chvíle, než vstoupí Michaela Kotěrová a Jan Bradáč, jindy Stanislava Havelková s Petrem Šmiřákem. Pozvou děti na vyjížďku pohádkovou lodí, protože stavba muzea je takovou podivuhodnou archou.

A pak už se narodí Malenka a vydá se na pouť světem. Ona ho chce poznat, jí zase na oplátku kdekdo hledá ženicha, protože, no řekněte sami, komu je na světě dobře samotnému, a tím méně krásné panence, co se na dlaň vejde. Nejprve s ní chce oženit svého kvákavého synka žába. Pak se zalíbí chroustům vrčícím jak vrtulníky, před zimou ji schová liška, ale pak dostane nápad dát ji bručounovi jezevci. Své místo v pohádce má i pavouk, vlaštovka - a nakonec i květinový princ, který se zalíbí Malence. A ona zase jemu.

Svět Yumi Hayashi

Přechod od televize k divadlu, které je pro děti přece jen zážitkem bezprostřednějším, zvládají malí diváci obdivuhodně. Však také textů je minimum, a když, tak i krásné písničky a říkadla, které už děti od Hálka, Lady, Hrubína a Žáčka znají.

Hercům se v tom nádherném pohádkovém prostředí vykouzleném Yumi Mráz Hayashi a dotvořeném křehkým hudebním podkresem Zdeňka Kluky hraje jako v peřinkách. V podání Kotěrové a Havelkové něžně, Brádáče a Šmiřáka s citem.

Divadlo Radost Brno - H. Ch. Andersen, Zoja Mikotová: O Malence. Režie Zoja Mikotová, dramaturgie Eva Janěková, výprava Yumi Mráz Hayashi, hudba Zdeněk Kluka. Premiéra 11. ledna, psáno z reprízy 20. ledna 2013.

Celkové hodnocení 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám