Hlavní obsah

O Krylovi ve Švandově divadle

Novinky, Stanislav Dvořák

Pátého října má v pražském Švandově divadle premiéru Země lhostejnost, hra o českém básníkovi a písničkáři Karlu Krylovi. Režie se ujal Dodo Gombár.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karel Kryl

Článek

Karel Kryl patří dodnes k tomu nejlepšímu, co česká kultura má. Filozofující písničkář napsal stovky básní, písní a článků. Zločiny komunismu ho trápily, i když emigroval do „Mníšku pod Alpami“, do Čech se nakonec vrátil, ale nadšený opět nebyl. Vadila mu sprostota, malost a rozkrádání, z dnešního pohledu neuvěřitelná privatizace v klausovské éře. Kryl byl pronikavý kritik, nenechal se strhnout naivním nadšením devadesátých let.

Představení Země Lhostejnost Doda Gombára inspirovaly hlavně Krylovy polistopadové eseje ze stejnojmenné sbírky, ale i dosud nevydané texty z archívu umělcovy manželky Marlen Krylové – právě ty zazní z jeviště úplně poprvé.

„Kryl šel vždycky proti proudu. A vždycky věděl, že minulost se zazdít nedá,“ řekl Gombár, v jehož inscenaci hrají Miroslav Hruška, Klára Cibulková a Petra Hřebíčková. V inscenaci samozřejmě nechybí Krylova hudba naživo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám