Hlavní obsah

O francouzském hyenismu, když česká sebereflexe chybí

Právo, Jiří P. Kříž

Pohlédnout kriticky na rozpad hrdosti národa dokázali vždy Francouzi, kteří si neodpustili zbabělost a ztrátu páteře za 2. světové války. Češi sebekritičtí být neumí. Odhodlanějším může z duše promluvit Hostina dravců Vahé Katchy a Juliena Sibre. V české premiéře ji v režii mistra Radovana Lipuse uvádí Jihočeské divadlo.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tomáš Drápela (Victor Pélissier), Teresa Branna (jeho žena Sophie), Martin Hruška (André Lequedec)

Článek

Téma kolaborace a sobeckého krytí jen vlastních zad v konfliktní situaci otevřel Katcha stejnojmenným filmem Christiana Jacquese v letech francouzské nové vlny (1964). Na jeviště se Hostina dravců dostala zásluhou Sibreho teprve v roce 2011.

Model nad realitou

Inscenace získala hned tři prestižní ceny Molières - francouzské „Radoky“. Kritika se rozplývala nad vynikajícími hereckými výkony. Ani se proto nedivím, že se na třetí repríze české verze 20. listopadu objevila v Českých Budějovicích komise činoherní Thálie.

Hitlerovou „Blitzkrieg“ pokořená Paříž a střední třída v mezní situaci. Oslavu narozenin s vyšmelenými dárky ve válce nedostatkového zboží (punčochy, salám, koňak, cukr) poznamená atentát na dva německé důstojníky před domem.

Gestapácký major Kaubach je neúprosný. Za každého mrtvého deset francouzských životů. Sedm účastníků mejdanu má ze svého středu vybrat dvě do dvacítky chybějící rukojmí. A spořádaní pařížští občané rozehrávají zprvu nesmělý, postupně však atavisticky nelítostný, zdivočelý zápas o přežití.

Ani Lipusovi se nepodařilo potlačit schematičnost konfliktů. Když nevyjde pokus o uplacení Kaubacha, společnost zakládá požár a v nastalém zmatku si troufá zmizet. Pak lákají na slavnost další hosty, doktor dokonce vlastní pacienty, aby se šance v ruletě o život zvýšila, hledají mezi sebou Žida, nabídnou majorovi vlastní ženu...

Kocovina z rozkladu

Serióznost a vlídné tváře se mění ve zvlčilost a hyenismus. Také v Lipusově inscenaci jsou ovšem dominantou herecké výkony. Kaubachovu převahu válečného vítěze a nadřazenost nad žabožrouty dávkuje Ondřej Volejník. Odpornou, sebestřednou, za hranicí krizového teritoria jistě kolaborující zrůdou je Lequedec Martina Hrušky.

Různé polohy velkohubého vlastenčení zastírajícího zbabělost, sebestřednost, egoismus, bezpáteřnost, bolestínství a otrlost naplňují Teresa Branna, Tomáš Drápela (Pélissierovi), Lenka Krčková (Françoise), Zdeněk Kupka (doktor Pagnon), Ondřej Veselý (slepý Pierre), Pavel Oubram (Vincent). Téma znovu naléhavé, u nás už zase potřebné - a nedostatkové.

Jihočeské divadlo České Budějovice - Vahé Katcha, Julien Sibre: Hostina dravců. Překlad Alexander Jerie. Režie Radovan Lipus, dramaturgie Olga Šubrtová, scéna Petr Matásek, kostýmy Eva Kotková, hudba Miloš Orson Štědroň, pohybová spolupráce Naďa Kabelová. Česká premiéra 2. 11., psáno z reprízy 20. 11. 2012.

Celkové hodnocení 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám