Hlavní obsah

Nymanova nová minimalistická opera v Národním divadle

Právo, Novinky, aš, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minimalistickou operu anglického skladatele Michaela Nymana (1944) uvede v sobotu ve Stavovském divadle pražské Národní divadlo. Jde o poslední dílo anglického skladatele, kterého proslavila hudba k filmu Piano. Mělo premiéru letos v půlce března v Badisches Theater v německém Karlsruhe. V koprodukci s touto scénou vznikla i pražská inscenace.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Opera vypráví o přátelství šedesátiletého německého dadaisty Kurta Schwitterse (1887-1948) a dvanáctiletého chlapce Michaela, jež se zrodilo v roce 1945 při setkání v londýnském autobuse.

Operu nastudoval režisér německé premiéry Robert Tannenbaum spolu se svým asistentem Thaddeusem Strassbergerem, o hudební nastudování se postaral orchestr Agon s dirigentem Petrem Kofroněm. Postavu Schwitterse vytvoří James Clark, Michaela Karolína Berková a ženu, která se objeví v pěti proměnách, Jiřina Krystlíková-Marková.

Michael Nyman není českému publiku neznámý, nejenže ho znají z Greenawayových filmů, k nimž jeho skladby neodmyslitelně patří. Se svým souborem koncertoval na Pražském hradě a Národní divadlo v roce 1997 inscenovalo v Divadle Kolowrat jeho operní prvotinu Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem. Vedení opery uvažovalo o tom, že by uvedlo jeho operu Facing Goya, ale nakonec upřednostnilo novinku.

DADA završí řadu tří minimalistických oper, které se rozhodlo uvést Národní divadlo. Již inscenovalo Smrt Klinghoffera Johna Adamse a Krásku a zvíře Philipa Glasse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám