Hlavní obsah

Nový systém grantů bude od roku 2010

PRAHA

Nový dotační systém v pražské kultuře včetně kritizovaných grantů by měl fungovat od roku 2010. Granty pro příští rok by měly být vyhlášeny podle pravidel, která platila před posledními změnami, tedy bez dotace na prodanou vstupenku. Shodli se na tom v pondělí členové poradního sboru pražského primátora.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vznikne také nová grantová komise, ovšem jen s jednorázovým mandátem pro rok 2009. Projekty podpořené granty chce Praha monitorovat a chce vyloučit duplicity při udílení podpory. Tím, že slibuje pozastavit financování netransparentních subjektů, dokládá, že v minulosti takové subjekty podporu města dostaly. Grantový systém také bude podle tiskové zprávy z jednání "otevřený všem subjektům" - není tedy zřejmé, zda budou platit opět stejná pravidla pro neziskové organizace i pro podnikatele v kultuře, což bylo dříve terčem kritiky.

Grantová komise bude desetičlenná, jedenáctým členem se stane radní pro kulturu Milan Richter, jehož chtěla při nedávných protestech proti grantové politice kulturní obec odvolat. Kdo bude členem komise, dnes členové sboru neuvedli.

V příštím roce by se také neudílely čtyřleté granty. Pro další období ale musí vzniknout nové schéma, které bude počítat již s transformovanými organizacemi, zejména několika divadly, jež jsou dnes příspěvkovými organizacemi města. Poradní sbor dnes uvedl, že transformace se musí uskutečnit během příštího roku.

Překotná příprava další etapy transformace divadel patřila v minulých měsících ke kritizovaným krokům magistrátu.

Kulturní politika Prahy přijatá v roce 2006 ale uvádí, že poradní sbor primátora by měl před dalšími fázemi transformace zhodnotit tu první i audity, které by se v nich měly uskutečnit. V kulturní politice se uvádí, že obecně prospěšná společnost, na kterou se pražská divadla transformují, není pro jejich hospodaření ideální, řekla ČTK členka poradního sboru Marta Smolíková.

Podle ní je však pravděpodobné, že se stihne harmonogram, který si poradní sbor po svém vzniku počátkem července stanovil. Grantové řízení pro příští rok by tak mohlo být vyhlášeno koncem října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám