Hlavní obsah

Nový "Rambo" měl sloužit propagandě. Ukázalo se, že ho zabili sami Američané

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoznačně nadšené recenze sbírá dokumentární film The Tillman Story režiséra Amira Bar-Leva. Pat Tillman byl voják, kterého vláda chtěla využít k propagandě jako klasického amerického hrdinu, jakéhosi neohroženého Ramba. Po čase ale jeho rodina zjistila, že ho zabila kulka vystřelená z americké zbraně.

Článek

Dokument o americké politice a propagandě si vysloužil obdiv v prakticky všech velkých amerických novinách od The New York Times po časopis RollingStone. Popisují ho jako působivý, plný dramat, intrik, hrdinství i omezeného sobectví.

Nadějný sportovec Tillman, který mohl vydělávat astronomické částky, kdyby se nerozhodl sloužit vlasti, zemřel v Afghánistánu v roce 2004. Armáda si vymyslela příběh o tom, jak Talibán přepadl jeho jednotku a Tillman zemřel při snaze zachránit své spolubojovníky. Ve skutečnosti ho zabili Američané, pravděpodobně ve zmatku.

Recenze The New York Times připomíná, že ho ve svých projevech zmínil i tehdejší prezident George Bush jako "klasického amerického hrdinu". O pár týdnů později už úřady pod tíhou důkazů přiznaly, že ho zabili jeho kolegové.

Donutila je k tomu usilovná práce Tillmanových příbuzných, kteří v oficiální verzi odhalovali jeden rozpor za druhým. Armáda nečekala, že rodině bude milejší obyčejná pravda, než velkolepé pocty. To, že spálila jeho deník a uniformu, budilo jen další podezření. Tillman nebyl žádný zaslepený hrdina, který věří v Boha a Ameriku a  poslouchá rozkazy. Šlo o člověka, který už před Afghánistánem kritizoval válku v Iráku, odmítal náboženství a s Bushem měl jen málo společného.

V ČR film zatím nemá oficiální premiéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám