Hlavní obsah

Nový Potter prožívá pubertu, bude se líbat

Kouzelnický učeň Harry Potter trochu zestárl a v novém (pátém) díle, který se právě natáčí v Anglii, dojde i na líbací scény. Podle producenta Davida Heymana všichni vyzrávají - filmy, herci, příběh i postavy v něm. Hlavně je to ale chytrý marketingový tah, fanoušci Pottera totiž také rostou a jako teenagery je na film naláká spíše "líbačka" než dětská témata.

Článek

Jedním ze symbolů dospívání je scéna, které se právě teď v zákulisí věnuje nejvíce pozornosti - první polibek Harryho Pottera a jeho první lásky Cho Chang. Oba herci - Daniel Radcliffe a Skotka čínského původu Katie Leungová - říkají, že se na natáčení polibku těší. Radcliffe žertem dodal, že bude schválně kazit, aby se musel záběr co nejvíce opakovat.

"To je výhoda toho být Harry Potter. Ani se nemusím snažit a ona mne prostě musí políbit," chvástal se na oko. Polibek se za dozoru rodičů nezletilého Daniela Radcliffa už měl natáčet, ale představitel Harryho Pottera se nachladil, tak se vše raději odložilo a natáčejí se jiné scény.

Cho Chang se stydí

Katie Leungová, která se do filmu dostala teprve v předchozím díle, kdy se Potter s Cho Chang seznámí, řekla, že má nyní mnohem více sebedůvěry. Scéna s polibkem ji láká, ale zároveň se bojí. "Jsem nervózní, ale asi to bude trapné, nemotorné," řekla. "Lidé si neuvědomují, že při natáčení se za kamerou motá 50 mužů, kteří tahají kabely, manipulují se světly - a všichni se budou dívat," řekla herečka, která se přiznala, že momentálně nemá přítele. Na rozdíl od Radcliffa už je ale plnoletá.

"Vím také, že se na to budou chtít dívat kamarádky, abych se cítila trapně," dodala. Na herectví pro ni není složitá představa, že se na ni budou dívat milióny neznámých lidí, ale jde jí o ty, s nimiž se dobře zná. "Když tu byla loni moje matka a dívala se, tak jsem to nesnášela, nemohla jsem to vydržet," přiznala se.

Vyspělejší herci

Dospívání a dozrávání je podle producenta Davida Heymana jedním ze zajímavých aspektů celé série. "Nedávno jsme si ukazovali fotky z prvních dní a nemohli jsme tomu věřit, takové kulaťoučké, mladičké obličeje. ... Když Radcliffe začínal, musel mu režisér říkat úplně všechno - hlavu nahoru, teď doleva, teď doprava," vzpomínal Heyman. Nyní už mladí herci mají mnohem více zkušeností a sebedůvěry a mohou do své role vložit i něco skutečně svého, jsou schopni větších nuancí.

"Dan tak hrozně vyspěl, od chvíle, kdy jsem ho viděl prvně," dodal Heyman s tím, že Radcliffe nyní doslova "požírá" knihy, čte mezi jinými Pražana Franze Kafku, zajímá se jak o politiku, tak o to jak se natáčejí filmy. Sami mladí herci zase rádi povídají o rozdílech mezi režiséry, protože Yates už je jejich čtvrtý. Obdivují Mike Newella (čtvrtý díl Harry Potter a Ohnivý pohár) za jeho dynamickou sílu, kterou dokázal rozproudit celý čtyřsethlavý filmový štáb.

"Když se nedařila jedna scéna, tak Mike šel dokonce na zem a pral se tam s jedním z dvojčat, aby ukázal, jak to chce natočit," vzpomíná Radcliffe. "Ke každému (z režisérů) mám vztah, vždyť s nimi člověk stráví 11 měsíců každý den," řekla Emma Watsonová (Hermiona Grangerová). "Je také príma, že vždycky přijde nový režisér, protože je to vždycky jiné." Pro Katie Leungovou, která pod vedením Newella zažila v minulém dílu své první kroky před kamerou, byl Newell zároveň autoritou a vřelým člověkem, kterému důvěřovala, a který ji mnoho naučil.

Yates, shodují se herci, má zcela jiný přístup. I když přesně ví, co chce, o každé scéně s nimi podrobně hovoří, aby jim ukázal, proč mají zahrát právě tím způsobem. "David je velice klidný, jemný. Hrozně to uklidňuje. Řekne přesně co chce a nepřijme nic menšího," dodala Leungová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Harry Potter se v ČR točit nebude

Příští pokračování filmů o Harrym Potterovi se začne natáčet v únoru 2006 v Británii. Oznámila to podle časopisu Variety společnost Warner Bros a definitivně...

Potter má zemřít, fanoušci jsou zdrceni

Skalní fanoušci čarodějnického učně Harryho Pottera mají po legraci. Spisovatelce Joanne K. Rowlingové už zřejmě postavička leze na nervy a přestože vydělává...

Harry Potter: Je láska silnější než magie?

Šestý rok studia Harryho Pottera na bradavické škole čar a kouzel se mohl zdát lehký, ale hlavní hrdina série románů Joanne K. Rowlingové se s přáteli Ronem...

Výběr článků

Načítám