Hlavní obsah

Nový festival představuje filmy z Íránu

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový Festival íránských filmů se zahajuje v Praze 11. – 15. ledna. Domov našel v Kině Světozor, které se specializuje na u nás méně známou, přitom kvalitní filmovou tvorbu.

Foto: Smart

Írán měl u nás dosud pověst země, kde jsou filmaři hlavně pronásledováni.

Článek

Festival má tři sekce - hraný film s ústředním tématem žen v íránské kinematografii, poté dokumentární sekci Teherán a krátké filmy.

Pod snímky jsou podepsáni nejvýznamnější a celosvětově uznávaní režiséři a režisérky jako Niki Karimiová, Kambuzia Partovi, Asghar Farhadi, Rakhshan Bani-Etemad nebo dokumentaristé Pirooz Kalantari či Kamran Shirdel. Festival íránských filmů pořádá v Praze působící produkční skupina Tokada Productions.

„Vybrané snímky, z nichž některé si zasloužily uznání na mezinárodních festivalech,  přiblíží českému publiku životy a zvyky íránských obyvatel. Zavedou diváky do jejich domovů, ale také do ulic hlavního města Teheránu. Tvůrci si v nich kladou aktuální sociální, globální, ale také politické a náboženské otázky, nezavírají oči ani před nejožehavějšími tématy. Sekci Teherán se budou věnovat dvě filmové projekce 12. a 13. ledna,“ řekl hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand.

Tématy dalších filmů jsou třeba drogy, sociální nerovnost nebo alternativní kultura v diktatuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám