Hlavní obsah

Noví šéfové baletu a činohry ND budou známi do konce roku

Právo, (rh)

Do konce roku budou známa jména nových uměleckých šéfů baletu a činohry pražského Národního divadla (ND). Odborné komise vyberou kandidáty v uzavřeném výběrovém řízení a doporučí jména řediteli první scény Janu Burianovi, který vítěze zveřejní do konce prosince.

Foto: Právo - Milan Malíček, ČTK

Jedním ze tří uchazečů o post šéfa činohry ND je i domácí režisér první scény Daniel Špinar.

Článek

„Dostanu doporučení, ale závěrečné rozhodnutí je na mně,“ uvedl Burian.

Foto: ČTK

Mezi kandidáty na nového uměleckého šéfa baletu ND jsou i Daria Klimentová a Jiří Bubeníček.

Baletní komise složená z členů Garanční rady ND a ze světových odborníků, ředitelů prestižních evropských scén zasedne 2. prosince a bude vybírat mezi Jiřím Bubeníčkem, prvním sólistou drážďanského baletu Semperoper, prvním sólistou Stuttgartského baletu Filipem Barankiewiczem a primabalerínou Dariou Klimentovou z Anglického národního baletu. Nový umělecký ředitel baletu ND převezme soubor po Petru Zuskovi, který soubor vedl třináct let, od sezóny 2017/2018.

Foto: ČTK

Jiří Bubeníček.

Činoherní komise složená rovněž ze členů Garanční rady a doplněná o režiséry Miroslava Krobota a Hanu Burešovou a herečku Evu Salzmannovou jakožto zástupkyni souboru bude jednat 20. prosince a rozhodovat se bude mezi trojicí režisérů, jimiž jsou David Drábek, Daniel Špinar a Ivan Krejčí. Umělecký ředitel činohry české první scény povede soubor od sezony 2015/2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám