Hlavní obsah

Nové knihy vydají Viewegh a Šabach

Právo, František Cinger

Na prvním místě loňského žebříčku nejprodávanějších knih se usadil Michal Viewegh. Podobná situace může nastat i letos: Viewegh chystá novou prózu Vybíjená. Soupeřem v žebříčku mu ze zahraničních titulů bude jistě pátý díl Harryho Pottera, který se objeví 29. února.

Foto: Monika Čapková

výrobky studentů školy

Článek

"Nový Viewegh vyjde začátkem května k veletrhu Svět knihy," prozradil Právu Miloš Voráč z nakladatelství Petrov. Autor podle něj v knížce sleduje osudy několika spolužáků z gymnázia od dob dospívání až na práh dovršené čtyřicítky.

Čtenáři se mají opět setkat s dobře známou, melancholicky laděnou groteskou, tentokrát o přátelství, osudových láskách, alkoholu, kráse i ošklivosti, ale především o smutku, který se s přibývajícími léty vkrádá do životů stárnoucích hrdinů.

Hakl i Šabach a Kratochvil

Emil Hakl, nositel ceny Magnesia Litera 2002 za román O rodičích a dětech, se vrátil k povídce a v Argu vydává sbírku O létajících objektech. "Mám jí zatím plnou hlavu," řekl Právu. "Nezabývám se tím, zda bude úspěšná, neřeším to, proto nepíšu. Spíš mám dojem, že tato čtvrtá prozaická kniha uzavírá určitý kruh a další už bude z jiného kopyta."

Petr Šabach chystá na listopad román Psáno pro New York Times (Paseka). Inspiroval se v něm přítelem indiánem Ramónem, který se počátkem devadesátých let v Praze uvedl jako učitel angličtiny, dvojnásobný doktor, boží posel a velký mystifikátor.

Petrov nabídne také nový opus Jiřího Kratochvila Lady Carneval. Zajímá se v něm o paralelu mezi životy královny východoněmeckého ledu Katariny Wittové, jež pokračovala v závratné kariéře i po pádu berlínské zdi, a neméně krásné Češky Olgy Abelové, která nastoupila na počátku devadesátých let trýznivou cestu osudem.

Jana Červenková v románu Žádné pozdě pro dva (Atlantis) vypráví příběh pozdní lásky, která vznikla mezi zralou ženou a starším ženatým mužem. První milostné zážitky přerůstají v tíživou situaci: muž vážně onemocní. Vyjde také sbírka povídek Václava Chocholy (1978), o němž Jáchym Topol napsal, že se vždy pokouší dotknout toho nejpodstatnějšího ve vztazích mezi lidmi a v záloze má ještě jednu prozaickou zbraň: humor, ironii, cit pro absurdno i úlevný chechot.

Dvě stě tisíc Potterů

Poslední únorový den přesně minutu po půlnoci se dočkají milovníci J. K. Rowlingové pátého dílu Harry Potter a Fénixův řád: na bradavické škole došlo tentokrát z vůle Ministerstva kouzel k závažným změnám a atmosféra strachu houstne každým dnem víc a víc.

"Snažili jsme se, aby překlad Pavla Medka nebyl uspěchaný, aby to byla poctivá práce. Čeští čtenáři a fanoušci Harryho si určitě zaslouží kvalitní zážitek i mimořádné kouzelnické datum vydání - přestupný den," řekl Právu Michal Cvilink z Albatrosu. Kniha má osm set stran, vychází v nákladu 210 tisíc výtisků a bude stát 450 Kč.

Albatros oživil také příběh Miloše Macourka a Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii, který převyprávěl Pavel Sýkora a provázejí ho ilustrace Káji Saudka i fotografie z populárního filmu.

Hrabalovy devadesátiny a další návraty

V březnu si připomeneme devadesáté výročí narození Bohumila Hrabala (1914-1997) knihou Moniky Zgustové V rajské zahradě trpkých plodů. Románový životopis vznikl ještě za jeho života, kdy se s ním autorka žijící jinak ve Španělsku po čtyři roky setkávala a naslouchala jeho vyprávění.

Z dalších klasiků uvede Odeon už v únoru Myši Natálie Mooshabrové od Ladislava Fukse. Připomene i dílo básníka a novináře Oldřicha Mikuláška. Jeho práce uspořádal Vladimír Justl ve svazek nazvaný Vinohrad.

Žijícího nestora literární kritiky Milana Jungmanna připomene kniha Jak jsme dělali Obsah z Atlantisu. Jde o samizdatový měsíčník Obsah, který vycházel od roku 1981 do konce 1989. Celkový obraz dotvářejí vzpomínkové texty účastníků a dobové fotografie. Už sedmnáctý svazek Spisů Ludvíka Kundery Různá řečiště přinese "memoáry" psané v podobě malých portrétů osobností, s nimiž se autor setkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám