Hlavní obsah

Nové knihy - Viewegh, Fulghum i McBain

Ve čtvrtek začala jedna z nejvýznamnějších knižních událostí roku - Knižní veletrh. Z přehršle knižních novinek vám tentokrát doporučujeme nový román Michala Viewegha Báječný rok, poslední příběh Ed McBaina Hudlaři, nebo Maják od P.D. Jamesové. Pokud máte rádi Roberta Fulghuma, můžete si na Výstavišti od něj nechat podepsat jeho poslední román Třetí přání.

Článek

Michal Viewegh: Báječný rok (Deník 2005)

Pro svou sedmnáctou knihu - po osmi románech, dvou novelách, sbírce povídek, dvou sbírkách literárních parodií, dvou sbírkách fejetonů a divadelní hře - si nejúspěšnější tuzemský spisovatel Michal Viewegh zvolil žánr deníku. Báječný rok je mimořádně zajímavou osobní kronikou roku 2005, autorovy každodenní zápisky jsou předpokládaně kontroverzní, nevyhnutelně sebestředné, ovšem současně i sebeironické - ale především nebývale intimní a otevřené.

Druhé město, váz., 360 str., 299 Kč

Ed McBain: Hudlaři

Poslední příběh detektiva Steve Carelly z 87. revíru od Ed McBaina, který loni zemřel, vypráví o pátrání po masovém vrahovi.

Slepý houslista je zastřelen za restaurací, kde si po večerech vydělává na živobytí. Další obětí neznámého střelce se zakrátko stává obchodní zástupkyně. Oba připraví o život tatáž zbraň. Případ se ještě víc zamotává, když k prvním dvěma obětem devítimilimetrové pistole značky Glock přibývají další - mimo jiné postarší kněz nebo dáma v letech, která si vyšla na procházku se psem. Práci mužům zákona komplikuje skutečnost, že jednotlivé oběti zdánlivě nespojuje nic kromě toho, že je sprovodila ze světa tatáž vražedná zbraň.

BBart, překlad Ludmila Havlíková, 216 str., váz., 199 Kč

Robert Fulghum: Třetí přání (splněno)

Americký autor Robert Fulghum přijíždí na pražský Knižní veletrh, kde svým čtenářům představí poslední část svého románové pentalogie Třetí přání. Poslední pátý díl vychází v samostatné knize pod názvem Třetí přání (splněno) a navazuje tak na předchozí svazek Třetí přání: zbytek příběhu (skoro) a úvodní Třetí přání.

Do děje vstupuje možná fiktivní čtenářka románu, aby možná fiktivnímu autorovi, který nechal svou hlavní hrdinku Alici na konci čtvrtého dílu zemřít, předvedla - neb je herečka a jmenuje se Alice-Alice - svoji verzi jeho románu, jak jej četla a vnímala ona. Příběh je teď zcela v jejích rukou, a ona doplňuje chybějící místa v románu. Zároveň se rozvíjí její románek s autorem.

Argo, přeložili Lenka Fárová a Jiří Hrubý, váz., 289 Kč

P. D. Jamesová: Maják

Maják je zatím posledních příběhem inspektora Dalglieshe.

Na ostrůvku Combe u skalnatého pobřeží poloostrova Cornwall tráví dovolenou vysoce postavené osoby - mají zde božský klid, bezpečí a soukromí. Z každodenních stresů a přemíry zodpovědnosti se tady zotavují politici, diplomaté, vědci i umělci. A jeden z nich - slavný spisovatel Nathan Oliver - je jednoho rána nalezen oběšený na zábradlí starého majáku. Byl geniální, ale jako člověk naprosto nesnesitelný. Inspektor Adam Dalgliesh na příští víkend původně plánoval schůzku se svou milovanou Emmou. Teď se ale on a jeho tým musí dát do práce...

Motto, váz., 356 str., 229 Kč 

Mick Wall: Iron Maiden - Run to the Hills

Autorizovaná biografie Run To The Hills je vnitřní výpovědí současných i bývalých členů skupiny Iron Maiden, manažerů, šéfů nahrávacích společností, hudebních kritiků, producentů, pořadatelů a dalších iluminátů hudebního světa.

Vypráví o cestě odhodlání, osobní oběti a nezlomné víry ve vlastní věc. Iron Maiden se proslavili po celém světě svými bouřlivými koncerty, skvělou podívanou a vyprodanými koncertními šňůrami. Na svém kontě mají přes 60 miliónů prodaných alb a stanuli až na samém vrcholu hudebních žebříčků. Pro mnohé umělce nové generace se skupina stala vzorem, který významně ovlivnil jejich vlastní vývoj.

BBart, překlad Jiří Zavadil, 416 str., váz., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám