Hlavní obsah

Nové knihy: Vermes, Eco, Kafka, Poláček i Eugenides

Právo, František Cinger

Novinky tohoto týdne zahajuje mimořádný humorný kus německého autora Timura Vermese a pokračují detektivním příběhem Ira Kena Bruena. Pozornost si zasluhuje nový soubor textů italského vědce a prozaika Umerta Eca, Josef Čermák, znalec Kafkova díla, nabízí svůj pohled na tuto světově proslulou osobnost, podobně jako Jan Poláček v případě Ladislava Fukse. Vychází rovněž prvotina dnes už známého Američana Jeffreyho Eugenidese. Britka Alison Weirová zavádí na dvůr Jindřicha VIII. a rovněž britská modelka a prozaička Katie Priceová představuje nablýskaný svět dnešních celebrit. A jako vždy nádavkem dva komiksy, první věnovaný Bartu Simpsonovi, druhý předchází legendárního Strážce.

Článek

Timur Vermes:

Už je tady zas

Nové knihy

Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil v roce 2011? Jak by se asi tvářil, kdyby v dnešním Německu nemohl nalézt Goebbelse? A kde by v tomto světě hledal spojence, kteří by ho podpořili? Humor, při němž prý mrazí.

Argo, přeložila Michaela Škultéty, 368 stran, 398 Kč, e-kniha 276 Kč

Ken Bruen:

Ďábel

Nové knihy

Amerika – země příležitostí, místo, které vábí svou ekonomickou prosperitou – to ale neplatí pro soukromého detektiva Jacka Taylorase. Když mu zazvoní telefon a má se pustit do vyšetřování bestiální vraždy studenta, vzpomene si na setkání s až příliš přátelským cizincem.

BB art, přeložil Tomáš Jeník, 240 stran, 249 Kč

Umberto Eco:

Dějiny legendárních zemí a míst

Nové knihy

Na cestě, jež je zasvěcená i zábavná, jak ji dokáže uspořádat jen Umberto Eco, najdeme starověké a středověké texty v bezprostředním sousedství dnešních příběhů. Filmy vedle básní, komiksy vedle románů, které ovlivnily vnímavost i založení náš všech.

Argo, přeložila Lenka Kováčová, 480 stran, 998 Kč

Franz Kafka:

Leopardi v chrámu

Nové knihy

Humorný i vážný tón, dar přesného popisu, pozoruhodné myšlenky a krátké úvahy jsou základem výběru působivých textů z románů, deníků a dopisů Franze Kafky. Kniha Leopardi v chrámu přibližuje Kafkovo dílo každému čtenáři. Vybral a sestavil Josef Čermák.

Nakladatelství F. Kafky, 204 stran, 250 Kč

Jan Poláček:

Příběh spalovače mrtvol

Nové knihy

Dvojportrét Ladislava Fukse inspirovaný v titulu filmem Juraje Herze Spalovač mrtvol z roku 1963 připomíná život tohoto prozaika světové proslulosti. Všímá si i jeho soukromí, k němuž patřila pikantní historie svatby a manželství – nemanželství s italskou hraběnkou.

Plus, 304 stran, 249 Kč

Jeffrey Eugenides

Sebevraždy panen

Nové knihy

Debutový román z roku 1993 o předčasně zemřelých sestrách Lisbonových, na něž po dvaceti letech vzpomínají mladí muži, je od autora, jehož knihy Hermafrodit (2002) a Hra o manželství (2011) byly přeloženy do desítek zemí a posloužily jako podklady k filmům.

Host, přeložila Martina Neradová, 260 stran, 289 Kč

Alison Weirová:

Jindřich VIII.: Král a dvůr

Nové knihy

Skvělý životopis Jindřicha VIII. zasazený do prostředí jeho dvora – nejoslnivějšího, jaký kdy Anglie zažila, do nádhery jeho četných přepychových paláců – se všemi jeho kulturními, společenskými a politickými souvislostmi.

BB art, přeložil Zdeněk Hron, 664 stran, 590 Kč

Katie Priceová:

Vánoční dárek

Nové knihy

Tiffany obvykle mívala jasnou představu, o co usiluje, teď však sedí na posteli a připadá jí, že ji cit pro módu jednou provždy opustil. Co si má proboha obléct? A Raul byl zvyklý, že se na svých akcích objevuje s úžasnými supermodelkami. Jak by s nimi mohla soupeřit?

BB art, přeložila Jana Kordíková, 280 stran, 299 Kč

Matt Groening:

Bart Simpson 1

Nové knihy

V každém čísle nového magazínu Barta Simpsona, který samozřejmě začíná jedničkou, najdete několik příběhů; v centru budou žáci springfieldské školy – v čele s Bartem a Lízou. V prvním čísle přibere Bart pár desítek kilo, což ale není tak strašné, jako když se zamiluje.

Crew, 32 stran, 39 Kč

Amanda Connerová, Darwyn Cooke:

Před Strážci: Minutemani/Hedvábný přízrak

Nové knihy

Kontroverzní a dlouho očekávané „předkračování“ nejlepšího grafického románu je konečně tady. Celých dvacet let byla minulost dnes již ikonických postav z přelomového komiksu Alana Moora a Dava Gibbonse jen předmětem mnoha spekulací a teorií.

BB art, přeložil Viktor Janiš, 288 stran, 499 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám