Hlavní obsah

Nové knihy - Philip Roth, Douglas Adams i Jan Svěrák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knižních novinkách tohoto týdne se vám dostane do ruky román amerického spisovatele Philipa Rotha Vzala jsem si komunistu, humoristická kniha Smysl Životic, kterou napsal Douglas Adams s Johnem Lloydem, nebo knižní verze kinohitu Jana Svěráka Kuky se vrací.

Článek

Philip Roth: Vzala jsem si komunistu

Spisovatel Phillip Roth, který se ve svém díle zabývá kritikou židovské vyšší vrstvy, dosáhl svého tvůrčího vrcholu až po sedmdesátce. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří i román Vzala jsem si komunistu, kde vykreslil portrét Spojených států v padesátých letech minulého století.

Vzala jsem si komunistu je příběh vzestupu a pádu Iry Ringolda, velkého amerického chuligána, který začal jako náctiletý kopáč příkopů v Newarku třicátých let, stal se známou rozhlasovou hvězdou let čtyřicátých a byl zničen, jako herec i jako člověk, v mccarthyovském honu na čarodějnice v letech padesátých.

Mladá fronta, překlad Jana Hejná, 312 str., váz., 349 Kč

Douglas Adams, John Lloyd: Smysl Životic

Kniha Smysl Životic, geniální kříženec výkladového slovníku a seznamu místních jmen, který sepsal Douglas Adams, autor celovesmírně proslaveného Stopařova průvodce Galaxií, spolu s kolegou Johnem Lloydem, odpoví čtenáři na takové otázky jako Už vás někdy bolelo jalubí? nebo Cítíte se poněkud nesví před dámou, která má krásné násavrky?

Adams si uvědomil, že ve světě kolem nás i v naší mysli existuje spousta předmětů, situací, pocitů a vjemů, pro které jazyk dosud nemá žádné pojmenování, a rozhodl se tato bílá místa v popisu naší reality zaplnit.

Argo, překlad Petr Kopet, 112 str., brož., 158 Kč

Jan Svěrák: Kuky se vrací

Knížka Kuky se vrací vznikla podle scénáře ke stejnojmennému filmu Jana Svěráka, který právě slaví úspěchy v kinech.

Nejoblíbenější hračkou šestiletého Ondry je plyšový Kuky. A právě toho mu maminka vyhodí do popelnice. Večer před spaním si Ondra představuje, jak se Kuky chce vrátit domů, jak uteče ze skládky a setká se v lese s malými bůžky. V téhle divočině nejsou na mazlení zvyklí a nikdo tu Kukymu nepomůže. Musí se postavit na své plyšové nohy...

Mladá fronta, 136 str., váz., 299 Kč

Richard Yates: Dobrá škola

Novela významného amerického romanopisce Richarda Yatese Dobrá škola se odehrává ve čtyřicátých letech minulého století na škole v Connecticutu.

William Grove je bojácný teenager, který se snaží zapadnout do nové internátní školy. Jack Draper je učitel, kterého podvádí žena s jedním z jeho kolegů. Edith Stoneová je dcera profesora angličtiny, která se zamiluje do nejoblíbenějšího chlapce ve škole. Jejich příběhy se prolínají v klaustrofobně vymezeném prostoru malé komunity na Dorsetské akademii. A pak přijde Pearl Harbor a oni najednou stojí před jinými, zásadnějšími otázkami...

Mladá fronta, překlad Mirka Kopicová, 160 str., váz., 249 Kč

Sue Townsendová: Ztracené deníky Adriana Molea 1999 - 2001

Jedna z nejúspěšnějších spisovatelek Velké Británie Sue Townsendová se proslavila hlavně jako autorka Tajného deníku Adriana Molea, ke kterému vzniklo mnoho pokračování.

Ztracené Adrianovy deníky z let 1999 - 2001 se našly. Adrian se v nich se střídavými úspěchy snaží vypořádat s rolí osamělého otce, řeší problémy s bydlením a zápasí s dalším neuspokojivým milostným vztahem, o celé řadě dalších důležitých problémů, jako jsou třeba vši nebo ovocné bonbóny, ani nemluvě.

Mladá fronta, překlad Veronika Volhejnová, 2165 str., váz., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám