Hlavní obsah

Nové knihy: Ničová, Honnef i Cenziperová

Právo, Jan Šída

V nabídce nových knih najdou čtenáři rodinnou ságu od Dariny Ničové, která mapuje období od třicátých let do současnosti. Dále si mohou přečíst biografii geniálního amerického popartového tvůrce Andy Warhola, publikaci nabízející návod na štěstí, či román popisující napínavý příběh lovu bývalých nacistických prominentů a vojáků. Audiokniha přináší vánoční příběhy oblíbeného Večerníčku.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Klaus Honnef: Warhol

Popartový umělec Andy Warhol dělal reklamy, komiksy, potisky předmětů běžné spotřeby, portrétoval nejslavnější tváře světa (Mick Jagger, Marilyn Monroe, Mao), vytvářel také obaly slavných desek (skupin Rolling Stones nebo Velvet Underground). Tím vším přispěl k radikálnímu přehodnocení toho, co je a není umělecké dílo. Právě díky němu se plechovka Campbellovy polévky a láhev coca-coly staly objekty se stejnou uměleckou hodnotou jako předměty na klasických zátiších.

Slovart, 96 stran, 299 Kč

Obal knihy

Darina Ničová: Pohnutiny

V pořadí čtvrtá kniha této spisovatelky mapuje osobní vzpomínky i vzpomínky svých nejbližších. Rodinná sága Pohnutiny je metaforou na „pochutiny“, tedy kuchařkou pohnutých příběhů. Čtecí hostina servíruje období od 30. let dvacátého století až po současnost. Podtitul Krutej román prozrazuje, že nepůjde o červenou knihovnu s happy endem, ale o příběhy ze života.

Mare-Czech, 178 stran, 299 Kč

Obal knihy

3 minuty pro štěstí

Tato kniha nám pomáhá podívat se na den, který jsme prožili, pozitivní optikou. Každý den nám totiž přináší okamžiky, za které můžeme být vděční. Každý den se nám něco povede a něco nás potěší, třeba jen maličkost. A často si stačí takové situace jen pojmenovat, abychom zjistili, že je život plný pěkných chvil.

3 minuty pro štěstí je kniha, která vám pomůže uvědomovat si své každodenní štěstí prostřednictvím odpovědí na tři pečlivě zvolené otázky. Na zodpovězení každé otázky vám stačí jedna minuta.

První otázka se týká vás, druhá vašeho okolí a třetí lidí kolem vás. Díky zapisování myšlenek se ujistíte, jací jste a v čem tkví vaše životní spokojenost. V knize jsou připravené otázky na 365 dnů, takže vám vystačí na celý rok. Uvnitř najdete i citáty moudrých osobností a originální fotografie od Jana Žirovnického.

Famillium, 324 stran, 490 Kč

Monika Kopřivová: Jak rostu

Posláním této knížky je zachytit významné okamžiky života dítěte od narození až po práh dospělosti. Nejvíce prostoru je věnováno prvním dvanácti měsícům a dále druhému a třetímu roku života. Je to období těch největších pokroků, které mohou rodiče do knížky jednoduše zaznamenat. Ale i pozdější období dětství je plné zážitků, objevování a získávání zkušeností.

Proto je v knížce prostor na stručné zachycení dalších let až do osmnáctých narozenin. Zpočátku budou knížku vyplňovat rodiče, později se může přidat i dítě se svými obrázky, zápisky nebo fotografiemi. V knížce je prostor i pro vzkazy dalších příbuzných a kamarádů.

Famillium,128 stran, 590 Kč

Debbie Cenziperová: Občan 865

Kniha popisuje obtížné a vleklé úsilí amerického Úřadu pro zvláštní vyšetřování (OSI) najít, zbavit amerického občanství a vyhostit bývalé nacisty a jejich pomocníky, kteří se po válce vloudili do Spojených států a vedli tam poklidný život, aniž by zaplatili za své zločiny.

Všichni takoví při žádosti o azyl lhali o své minulosti a v poválečném zmatku bylo nemožné jejich tvrzení ověřit. O nacistické minulosti hlavního „hrdiny“, Ukrajince německého původu Jacka Reimera (Občan 865), se OSI dozvěděl až čtyřicet let po druhé světové válce.

Universum, 328 stran, 359 Kč 

Obal knihy

Večerníček vypráví vánoční pohádky

Oblíbený Večerníček v tomto sampleru přináší dětem pohádky důvěrně známé především z televizní obrazovky. Jde o výběr z řady velmi úspěšných nahrávek: Maxipes Fík, Příběhy včelích medvídků, Rumcajs, Krtečkova dobrodružství, Pohádky ovčí babičky a Káťa a Škubánek.

Atmosféru umocňují nejznámější a nejoblíbenější koledy, které propojují jednotlivá vánoční vyprávění. Jsou nazpívané Kühnovým dětským sborem, Bambini di Praga a Pražskými madrigalisty. Příběhy načetli Josef Dvořák, Václav Vydra, Vojtěch Kotek, Jiřina Bohdalová, Marek Eben, Jitka Molavcová, Anička Slováčková a další.

Supraphon 71 minut, 265 Kč

Obal audioknihy

Sally Rooneyová: Normální lidi

Dvojici spolužáků – opovrhovanou Marianne a oblíbeného Connella – spojuje víc, než se na první pohled zdá. Přestože spolu ve škole ani mimo ni veřejně nepromluví, mají spolu milostný poměr. A ten nestojí a nepadá pouze se sexem, protože v sobě vzdor všem protikladům našli spřízněné duše.

Jenže Connell se za vztah stydí a nechce, aby se o něm vědělo. Ještě před jeho případným prozrazením se tedy pár rozejde. O rok později se opět setkávají na univerzitě v Dublinu – a zatímco on vinou dělnického původu mezi intelektuály jen obtížně nachází místo, z ní se mezitím stala královna večírků. Byť se nyní pohybují v odlišných kruzích, pořád se přitahují a nadále čelí vnitřním běsům. Co všechno dokáže jeden pro druhého udělat, aby ho zachránil? Text čte herečka Tereza Dočkalová.

OneHotBook, 7 hodin 18 minut, 329 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám