Hlavní obsah

Nové knihy - Muška, Simmons, Dunnettová, McKay, Lee Child i Garfield

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní novinky jsou už prakticky všechny v předvánočním prodeji, takže tento týden si připomeneme ty, na které se v posledních dnech nedostalo. Je to e-kniha Ladislava Mušky ze současnosti, román amerického autora Dana Simmonse inspirovaný skutečnou událostí, dále historický příběh skotské autorky Dorothy Dunnettové i současný thriller amerického prozaika Gardnera McKay.

Článek

Ladislav Muška:

Odstřel

Severočeský thriller made in Ústí n./Labem od zkušeného spisovatele detektivní literatury Ladislava Mušky. Čtenář se ocitá v krajině lomů a rypadel, kde stárnoucí intelektuál bojuje se slizkou mladoburžoasii české provenience i svými milostnými vzplanutími.

Dauphin, e-kniha, 180 stran, 228 Kč

Dan Simmons:

Terror

Zatím poslední kniha Dana Simmonse Terror je ve všech smyslech toho slova „mrazivý“ horor, vycházející z historických událostí. Simmons jako kulisu svého příběhu použil výpravu sira Franklina, která se roku 1845 vydala hledat tzv. „severozápadní cestu“ a jejíž osud je dodnes zahalen tajemstvím a je předmětem mnoha odborných i laických spekulací. V pestrém kaleidoskopu, proloženém četnými retrospektivními pasážemi, sledujeme osudy námořníků, kteří uvázli v ledové arktické pasti, docházejí jim potraviny, sužují je kurděje i jiné choroby a pronásleduje je tajemný a nelítostný netvor. Výprava se postupně mění v zoufalý boj o přežití.

BB art, přeložil Pavel Medek, 648 stran, 390 Kč

Dorothy Dunnettová:

Lov na jednorožce 1

Bývalý barvířský učeň Claes vander Poele, nyní úspěšný a bohatý obchodník Nicholas de Fleury, přijíždí do Skotska a začíná si budovat pozici u dvora mladičkého krále Jakuba III. Nicholas však už dávno není tím veselým, věčně nadšeným mládencem, jakým býval kdysi. V první části pátého dílu románové řady Společnost Niccolo tedy Nicholase do Skotska nepřivádí jen touha rozmnožit jmění své společnosti, získat přízeň krále a uzavřít výhodné obchody, i když všech těchto úkolů se dokáže zhostit se svým obvyklým šarmem a hravostí. Především jej však do téhle poněkud zaostalé zemičky vede rozhodnutí, že je na čase, aby některé staré i novější křivdy konečně došly trestu.

BB art, přeložila Lucie Johnová, 392 stran, 249 Kč

Gardner McKay:

Hračička

Hlavním hrdinou napínavého thrilleru je ďábelský šílenec unášející krásné ženy, se kterými pak hraje psychologickou hru. Nikdy je však nezabíjí, ani neznásilňuje. Jeho trik vychází z maniakální potřeby zesměšňovat druhé a přivést je do kómatu. Z tohoto důvodu ho justiční systém ani policie nemůže obvinit z hrdelních zločinů, jen z ublížení na zdraví. To vše nakonec donutí neuroložku ošetřující všechny jeho oběti, aby se spojila s novinářem a společně donutili zločince k přiznání nebo spáchání vážnějšího zločinu…

XYZ, 376 stran, 349 Kč

Lee Child:

61 hodin

Zima v Jižní Dakotě. Husté sněžení, zledovatělé silnice, unavený řidič. Autobus dostane smyk, sjede do příkopu a zůstane uvězněný v blížící se bouři. Třicet kilometrů daleko leží malé město, kde ve dne v noci střeží ohroženého svědka. O osm kilometrů dál stojí podivná kamenná budova, úplně o samotě v prérii. Z teplého Mexika všechno řídí nemilosrdný skřet. Childův hrdina Jack Reacher přesvědčil řidiče, aby ho vzal na zadní sedadlo do autobusu. Život bez zavazadel má mnoho výhod. A spoustu obrovských nevýhod, když člověk uvízne bez kabátu v ledové zimě. Na zbytek svého úkolu je však vybavený. Nechce konat dobro. Nemá však rád lidi, kteří páchají zlo.

BB art, přeložila Iva Harrisová, 344 stran, 299 Kč

Carol Higgins Clarková, Mary Higgins Clarková:

Vánoční loterie

Od oblíbeného dua matky a dcery, americké královny napětí Mary Higgins Clarkové a Carol Higgins Clarkové, autorky populární série detektivek s Regan Reillyovou, vychází příběh z malebného městečka Branscombe ve státě New Hampshire, kde se všichni obyvatelé zapojují do příprav prvního (jak mnozí doufají, nadále každoročního) Festivalu radosti. Večer před začátkem Festivalu se skupina zaměstnanců místní tržnice dozví, že vyhráli 180 milionů dolarů v loterii. Jeden z jejich spolupracovníků Duncan se ale na radu dvou podvodných finančních poradců na poslední chvíli rozhodl, že si nevsadí. Vzápětí zmizí. V sousedním městě kdosi zakoupil druhý vítězný los, ale výherce se zatím nepřihlásil. Mohl ho tajně koupit Duncan?

BB art, přeložila Gisela Kubrichtová, 176 stran, 229 Kč

Sara Shepardová:

Roztomilé malé lhářky 2: Nevinné

Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do holky, co je na škole nová. Maya je… víc než jen kamarádka. A Hanna je schopná zvracet, jen aby byla stále krásná. Společné mají nejedno tajemství, jenže to nejhorší je příšerné. A pravda nesmí vyjít najevo. Proč bych měla mlčet? Zasloužily by si pykat. Každé zmuchlané psaníčko a každá podivná zpráva přichází ode mne. Já roztomilým malým lhářkám srazím hřebínek. Věřte mi. Vím toho na nich dost, abych je pohřbila zaživa, říká vypravěčka příběhu.

BB art, přeložila Anna Školníková, 280 stran, 199 Kč

Jim Davis a kolektiv:

Garfieldova show č. 2: Kočičí příšera a další příběhy

Knížka populárního autora vznikla k televiznímu seriálu, ve kterém se v roce 2008 Garfield vrátil na obrazovky. Neméně populární kocour se v ní přes své přesvědčení zúčastní soutěže krásy, spletou si ho však s ďábelskou kočkou Kočzillou, zaplete se do nelítostného souboje dvou firem na výrobu pizzy a dokonce je sadistickým Nermalem přinucen sledovat krasobruslení! O humor v ní opět není nouze, ale je více přizpůsobená dětem. A proč ne, vždyť se přece blíží Vánoce.

CREW, přeložil Richard Podaný, 48 stran, 189 Kč

Alexandra Potter: Není přání jako přání

Jmenuje se Heather Hamiltonová, je jí třicet let a nemá žádný trvalý vztah. Britská spisovatelka Alexandra Potterová popsala její osudy tak poutavě, že se v knize Není přání jako přání staly světovým bestsellerem.

Londýnská fotografka Heather žila odjakživa s představou, že ve třiceti bude mít život vyřešený. Bude mít něco našetřeno, v profesi se proslaví, v botníku alespoň jedny superznačkové boty. Když se však na začátku jejího věku objevila trojka, uvědomila si, že většina kamarádek šplhá po žebříčku života, dostává povýšení, vdává se, zato ona se propadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám