Hlavní obsah

Nové knihy - Hunter S. Thompson, Voskovec & Werich i Witold Gombrowicz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází halucinogenní román Huntera S. Thompsona Strach a svrab v Las Vegas, první část sebraných dopisů Voskovce a Wericha Korespondence I nebo existenciální román Witolda Gombrowicze Kosmos.

Článek

Hunter S. Thompson: Strach a svrab v Las Vegas

Kolotoč absurdních a bizarních situací, svérázné postavy a silné kabriolety, nezaplacené účty, útěk před spravedlností, hledání "Amerického snu", svět tzv. normality zachycený na základě autentických zápisků drogově alkoholického deliria šíleného novináře a jeho právníka. Don Quijot a jeho věrný Sancho v Americe počátku sedmdesátých let. V roce 1998 knihu úspěšně zfilmoval Terry Gilliam.

Volvox Globator, 128 str., brož., cena 199 Kč

Voskovec Werich: Korespondence I 

Třísvazkový projekt dosud nepublikované korespondence V+W, uložené v americkém Bostonu, je společným titulem nakladatelství Akropolis a Nadace Jana a Medy Mládkových. Vzájemné listy legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozdělily, jsou strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhalují i osudy těchto významných osobností v bipolárním světě, plném železných opon a studených válek (z dopisů je zřejmé, že oba své listy chápali jako součást svých literárních plánů a že počítali s jejich pozdějším publikováním).

První svazek korespondence, edičně připravený dr. Ladislavem Matějkou, zahrnuje období 1945-1962, korespondence z dalších let bude zahrnuta ve druhém (1963-1968) a třetím (1969-1980) dílu. Knihu doplňují i některé méně známé fotografie z působení V+W na opačných koncích světa.

Akropolis, 352 str., váz., 399 Kč

Witold Gombrowicz: Kosmos

Vrcholný existenciální román z roku 1965, za nějž byl Witold Gombrowicz nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Je příkladem autorova mistrovství a snese srovnání třeba s ikonickým Camusovým Cizincem. Jedná se o vyprávění mladíka, který se o prázdninách načerno zabydlí v opuštěném domě a najde v houštinách za oknem oběšeného vrabce. Mrtvolka v něm roznítí představivost a my skrz přerývaný vnitřní monolog poznáváme hrdinovo nitro.

Argo, přeložil Erich Sojka, 179 Kč

Ralf Dahrendorf: Hledání nového řádu

Autor se zamýšlí nad hrozbami a nebezpečími, jimž jsou vystaveny moderní liberální demokracie a které vyplývají ze soudobých procesů globalizace ekonomiky a politiky, z modernizace společnosti a kultury a z europeizace původně rozděleného kontinentu. Ptá se, jak lze zachovat či zavést svobodu v dnešním nepřehledném a rozkolísaném světě, kde se kromě jiného rozmáhá regionalismus, nacionalismus a separatismus, kde převládá sklon k politickému autoritářství a apatii občanů a kde dochází k postmoderní relativizaci mravních norem a tradovaných institucí.

Paseka, váz.,120 str., 149 Kč

Julie Kenner: Šifra Givenchy

Hrdinka napínavého thrilleru, studentka matematiky a historie Melanie Prescottová miluje boty od špičkových návrhářů a spletité šifry. Když jí neznámý, vysoký a hrůzu nahánějící muž v parku předá kódovanou zprávu, Melanii napadne, že si kamarádi z ní tropí žerty. Melanie kódovanou zprávu hravě rozluští a zjistí, že jí někdo poslal vzkaz Žij nebo zemři. Velmi rychle se však přesvědčí, že se nejedná o žert a že ji někdo zatáhl do reálné verze známé internetové hry.

Od této chvíle čtenář s napjatým dechem sleduje, zda její mimořádné znalosti a dovednost luštit šifry a pomoc bývalého příslušníka námořní pěchoty Strykera budou stačit na to, aby odhalila všechny nápovědy a dospěla na konec hry dřív, než ji tajemný Lynx zabije.

BBart, překlad Hana Volejníková, 296 str., váz., 199 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám