Hlavní obsah

Nové knihy - 6. týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z knižních novinek tohoto týdne vás chceme upozornit na zajímavou generační zpověď Antona Myrera Poslední kabriolet, na nový Kennedyho životopis od  Roberta Dalleka Nedokončený život - John F. Kennedy 1917-1963 nebo na  populárně-naučnou knihu o filmu Jak číst film.

Článek

Anton Myrer: Poslední kabriolet

Román Poslední kabriolet je tklivá, humorná i sentimentální a také tragická generační výpověď o podstatné části uplynulého století, rozděleného druhou světovou válkou. Kniha o dospívání jazzové generace do hrůz války se zařadila mezi nesmrtelná díla americké prózy.

Zelený Packard se za třicet let střídání majitelů a pohnutého osudu, jaký mu uchystalo 20. století, téměř nezměnil. O to důvěryhodnější je jako svědek proměn doby a svých majitelů. Z bezstarostných studentů se stávají váleční veteráni, z idealistů pragmatičtí cynici.

BBart, překlad Jarmila Emmerová, 456 str., váz., 199 Kč

Lenka Šikrha, Jozef Šikrha: Rumunsko není divočina

Cestopisný průvodce Rumunskem je plný beletristického vyprávění  o zajímavých místech a praktických informací (ceny, itineráře, mapy, tipy).

Kniha informuje o černomořeském pobřeží a letoviscích od Mamaii přes Olimp-Neptun a Mangalii po Vamu Veche. Rovněž sleduje stopy skutečného i legendárního Draculy od jeho rodného domu až po místo, kde byl pochován.

Via Nostra, 286 str., cena neuvedena  

Steve Turner: Jack Kerouac - Hipster s andělskou hlavou

Steve Turner v Hipsterovi s andělskou hlavou studuje život a dílo člověka, jemuž se dostalo označení vůdce antikulturní revoluce padesátých let, a nalézá důvody, proč jsou Kerouakovy jedinečné prózy a jeho věčné hledání blíže nespecifikované pravdy neustálou inspirací minulým i dnešním generacím mladých lidí.

Jack Kerouac byl otcem beatnické generace a tvůrcem stylu "spontánní bopové prózy", literárně vyjadřujícího rify a improvizační techniky vynikajících jazzových hráčů, jako byli Charlie Parker a Lester Young.

Jota, váz., 224 str., 398 Kč

Vladimír Neff: Bůh zbytečnosti

Román Bůh zbytečnosti českého prozaika Vladimíra Neffa patří k vrcholům české psychologické prózy 30.let.

Jeho hlavní protagonista, mladý Štěpán Baltazar, přijíždí do Čech navštívit nemocného otce. Po otcově pohřbu se jeho život vinou jedné zbytečné neopatrnosti neuvěřitelně zvrtne. Hloupý dopis, zapomenutý v kapse saka, rozehraje nekonečný souboj čistého mládí a ukřivděného stáří, svobody a despocie, lásky a nenávisti, ideálů a zvrácené touhy. Ale k čemu všechen ten urputný boj na život a na smrt, když nad vším lidským konáním se vznáší bůh zbytečnosti?

Mladá fronta, váz., 232 str., 249 Kč

Robert Dallek: Nedokončený život - John F. Kennedy 1917-1963

Tato kniha je jedním z nejvěrohodnějších životopisů Johna F. Kennedyho, který byl za téměř čtyři desetiletí napsán. Uznávaný a vysoce oceňovaný historik Robert Dallek čerpal ze zdrojů disponujících informacemi z první ruky  - z nedávno odhalených dokumentů i z dosud nikdy neodtajněných archivů. Prostřednictvím svého díla o JFK odhaluje více, než  bylo kdy známo.

Mění způsob našeho nazírání na Kennedyho život, na jeho působení v prezidentském úřadě i na jeho odkaz.

Argo, překlad Pavel Kaas, 598 Kč

James Monaco: Jak číst film. Svět filmu, médií a multimédií

Jedna z nejčtenějších populárně-naučných knih o filmu popisuje nejen jeho technologie, ale i jazyk, teorii a vývoj. Odkrývá také vztah filmu k ostatním druhům umění a prostředkům masové komunikace. Zachycuje i další elektronická média a multimediální prostředky a dále fenomény jako například kyberprostor či virtuální realita. Kniha je doplněna fotografiemi, rejstříky, bibliografií a chronologickým vývojem médií.

Kniha poprvé vyšla v USA v roce 1977, nyní byla důkladně přepracována do nové podoby, tak aby zachytila zásadní změny dynamického a moderního média. Dosud byla přeložena do šesti jazyků a vyšla v devíti vydáních.

Albatros Plus, váz., 740 str., 499 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám