Hlavní obsah

Nové knihy - 18. týden

Tento týden jsme pro vás z knižních novinek vybrali novou knihu Gabriela Garcíi Márqueze Na paměť mým smutným courám, román Nicka Hornbyho Dlouhá cesta dolů nebo titul Oběť, který se snaží objasnit smrt legendární Marylin Monroe.

Článek

Gabriel García Márquez: Na paměť mým smutným courám

Po deseti letech nové prozaické dílo známého autora magického realismu. Příběh novely, umístěné do kolumbijského města na karibském pobřeží, vypráví či spíše sepisuje jako paměť v poněkud starobylém smyslu slova její protagonista: starý mládenec, celoživotní hudební kritik a nedělní fejetonista místních novin, "učenec", jak je místními lidmi nazýván, který celý život pěstoval pouze účelové erotické vztahy. Ke svým devadesátinám se rozhodne dát si zvláštní dárek: strávit noc s pannou.

Odeon, překlad Blanka Stárková, 112 str., 199 Kč

Nick Hornby: Dlouhá cesta dolů

Silvestr na střeše věžáku Toppers' House na severu Londýna, oblíbeném místě sebevrahů. Čtyři neznámí lidé mají zanedlouho zjistit, že skoncovat se životem naprosto není soukromá záležitost, jak si původně přestavovali. Vtipný, smutný a dojemný Hornbyho román klade závažné otázky: o životě a smrti, o cizincích a přátelství, o lásce a bolesti a o tom, zda člověk díky skupince ztroskotanců a pizze opravdu může překonat temnou noc v duši. Stejně jako všichni dobří humoristé využívá Hornby vtip k tomu, aby se dostal hlouběji, nikoli aby před něčím uhýbal.

BB art, 280 str., 199 Kč

Matthew Smith: Oběť

Smrt Marilyn Monroe v srpnu 1962, zřejmě sebevražda, šokovala svět. Proč se zabila se vší svou slávou, bohatstvím, mocnými přáteli a milenci a světem u svých nohou? Koronerova zpráva konstatovala, že příčinou její smrti bylo silné předávkování pilulkami Nembutalu. Ale co s rozpory mezi oficiální zprávou a výpověďmi očitých svědků a vzpomínkami lidí, kteří byli na místě její smrti?

Po prostudování tisíců dokumentů z nichž některé nebyly nikdy publikované, Matthew Smith přesvědčivě obhajuje novou, překvapivou verzi událostí. Jeho argumentace je založena nejen na těchto dokumentech a na celém soudním řízení, ale také na tajných, důvěrných páscích, které Marilyn natočila pro svého psychiatra ve dnech před svou smrtí.

BB art, překlad Milan Soška, 352 str., váz., 249 Kč

Danielle Steel: Výkupné

Další román pro ženy od oblíbené a plodné autorky se nese v typickém duchu. Fernanda Barnesová je šťastná. Miluje svého muže i tři děti a dává jim veškerou lásku a péči, jíž je schopná. Její manžel Allan jí city oplácí a rodinu zahrnuje přepychem a bohatstvím, neboť už čtyři roky mu všechny obchodní spekulace skvěle vycházejí. Ale pak se náhle všechno zhroutí. Allan za podezřelých okolností umírá v Mexiku, pojišťovna odmítne vyplatit pojistku a ukáže se, že Fernandě zůstala jen hromada dluhů, které nemůže splatit. Žena, která dosud znala jen pohodlí a luxus, nyní neví, zda sežene finanční prostředky aspoň pro nejbližší měsíce...

Ikar, 209 Kč

Dennis Kane: Kupónový král

Knihu Kupónový král lze s mírnou nadsázkou nazvat českým privatizačním thrillerem. Autor se v ní vrací do doby počátků českého kapitalismu se vším, co k tomu patřilo. Nezanedbatelnou součástí těchto dějů byla kupónová privatizace. Hlavní postava románu, jehož děj se pohybuje na hranici dokumentu a fikce, se vůbec ne náhodou jmenuje Viktor Kožnar.

Jota, 315 str., váz., 239 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám