Hlavní obsah

Nová pohádka s Bolkem Polívkou nabídne herce, loutky i draka ve 3D

Šestnáctého května vstoupí do kin nová česká původní pohádka Kovář z Podlesí. Autorem a režisérem v jedné osobě je Pavel Göbl. Na městečko Podlesí a jeho okolí je uvržena kletba, kterou může zlomit Toník, synovec místního kováře. A jak? Tím, že zbaví kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí zachránit milovanou Bětku a současně zbavit Podlesí draka.

Kovář z podlesí - trailer DrakVideo: Studio UPP

 
Článek

Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože kovář je jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů a k jejich obsluze vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

Pestrý příběh byl základem pro to, aby se tvůrci pokusili zkombinovat tři na první pohled nesourodé technologie - v pohádce hrají herecké hvězdy společně s klasickými loutkami (pan Křeček a pan Veverka) a s postavou Draka, která je vytvořená počítačovou 3D animací.

„S překvapením jsme zjistili, že většina dětí dnes netuší, co že loutky jsou. Přesto, že se jedná o klasické loutky, snímané metodou pookénkové animace, jsou díky moderním technologiím propojeny s hranými scénami velmi přirozeným a uvěřitelným způsobem.  A nebo prostě jen proto, že děti milují draky, a náš drak je opravdu velmi vydařený a vzhledově srovnatelný s těmi "zahraničními", i když charakterem je zcela český,“ říká producentka Kateřina Špůrová.

Křížené zvířátko

O náročnou trikovou část, jíž vévodí samozřejmě Drak, ale v níž kouzlem více než tří stovek triků je hlavní to, že přirozeně a nenápadně zapadají do vyprávění příběhu, se postaral Boris Masník a studio UPP. Boris Masník, trikový supervizor filmu, o Drakovi říká:

"Náš Drak se nevylíhl v jeskyni, ale v počítačovém studiu. Nevznikl z univerzálních dračích předloh, ale z atypického modelu, který z hlíny vytvořil výtvarník filmu F. A. Skála. Jeho základem byl 3D model, díky kterému Drak dostal základní tvar a kostru, kterou jsme pak mohli počítačově ovládat. Nejdůležitější ale byly povrchy jeho těla, které Drakovi daly velmi specifický charakter. Vycházeli jsme ze z  reálných zdrojů - Drak má břicho, které připomíná břicho hrocha, jeho záda zase vycházejí ze zad ještěrky, je to takové kombinované a křížené "zvířátko". Drak už není nejmladší, takže má na těle všelijaké vrásky a záhyby. To vše dohromady vytvořilo jeho originální a věrohodnou podobu."

Právě drakovi propůjčil hlas člen legendárních Plastic People Vratislav Brabenec. „Vráťa Brabenec má v této zemi zaručeně nejkrásnější hlas na draka, chlapský a přitom milý, je v něm slyšet životní zkušenost, takže volba byla naprosto jednoznačná, “ tvrdí s nadhledem režisér. Když ho přesvědčoval, aby se dabingu ujal, Brabenec souhlasil se slovy: "Víš co, uděláme to v rámci osvětového programu Plastic people dětem!"

Titulní roli obsadil režisér Pavel Göbl Bolkem Polívkou, v jehož filmografii se pohádkový žánr vyskytuje velmi výjimečně. „Já jsem se dosud věnoval svým dětem, a nějak jsem žádnou pohádku nestihl,“ vysvětluje herec tuto skutečnost.

„Roli kováře jsem od počátku psal s představou, že by ho měl hrát Bolek Polívka, kterého jsem měl odjakživa moc rád a byl jsem přesvědčen, že pro roli kováře bude ideální a on tuhle představu zcela naplnil,“ říká Pavel Göbl.

V dalších rolích uvidíme Josefa Somra, Báru Seidlovou, Milana Markoviče, Jiřího Pechu, Rosťu Nováka, Ivanu Uhlířovou a Božidaru Turzonovovou, ve tři zlé víly se proměnily Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková, role Toníka a Bětky si zahráli Gregor Bauer a Valerie Šámalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám