Hlavní obsah

Nová kniha Stevena Halla se připojuje k obavám z převahy techniky

Právo, František Cinger

Svou prvotinu nazval britský spisovatel Steven Hall Čelisti slov. Netají se inspirací filmem o ničení lidských životů obrovským žralokem. Zde jeho hrdina Eric Sanderson utíká před „žralokem“, který se jmenuje Ludovic. Ten se živí lidskými vzpomínkami a vrozeným sebevědomím.

Článek

Podle Halla jsou "žraloci" osamělí lovci s vyhraněným teritoriálním systémem. Vyberou si za kořist jedince, jehož sledují řadu let, a živí se jím, dokud nestráví veškerou jeho paměť a identitu.

Není divu, že mezi citacemi různých autorů uvedl i japonského prozaika Haruki Murakamiho: „To, co před sebou vidíme, je jen malá část světa. Máme sklon myslet si, že to je celý svět, ale tak tomu vůbec není…“

Editor Jindřich Jůzl nabídl v edici Světová knihovna Odeon Hallův román za jeho prací Konec světa & Hard-boiled Wonderland, v níž Murakami popisoval záchranu autora licence na speciální kódování počítačových dat, který dostal za úkol přečíst v Knihovně staré sny. Organizace, pro niž působí, se jmenuje Systém a shromažďuje neskutečné množství informací včetně archívu snů.

Možná je řešení svést dohromady obří kolektivní já

Hallův hrdina utíká před Mycroftem Wardem; jaké organizace je to kryptogram, to si může určit čtenář sám. Mycroft Ward je v tomto případě obrovské kolektivní já, já generující každodenně léta myšlenek, plánů a vzpomínek. „Možná je řešení svést dohromady obří kolektivní já Mycroft Ward a sebepožírajícího žraloka typu Ludvika,“ uvažují postavy Čelistí slov o záchraně své i světa.

Jak Eric, který trpí výpadkem paměti, podníceným nehodou na moři během dovolené v Řecku, při níž zahynula přítelkyně Clio, tak i jeho nová přítelkyně Scout si uvědomují relativnost lidské existence.

„Každá buňka v lidském těle je během sedmi let  nahrazena buňkou jinou. To znamená, že ani ta nejmenší částečka, která dnes tvoří vaše tělo, vám před sedmi lety nepatřila,“ říká autor. A perspektiva? „Myslím, že se prostě ze světa setřeme, stejně jako se stírají nápisy ze starých náhrobních kamenů na podlaze kostelů.“

Ještě připomeňme, že dívka Scout je z Výboru pro zkoumání ne-míst. Tato instituce shromažďuje informace o všech lidech, jejichž situace nějak řešila, i o spoustě dalších, které neřešila. Stačí odhodit v podchodu krabičku cigaret, a už je člověk v jejím archívu. Velice pravděpodobně i s onou krabičkou cigaret!

Dokazuje smysl pro humor a nadsázku

Čtenář sleduje postup Sandersonova léčení, které se dr. Randlová snaží řešit standardními metodami. Dalším světem jsou vzkazy Erika Sandersona I., hrdinova původního já. A nakonec útěk Erika i Scout za těmi, kdo mohou pomoci řešit jeho situaci. Po přečtení Murakamiho prózy se nelze zbavit podezření z inspirace jeho prózou Konec světa & Hard-boiled Wonderland z roku 1985.

Hall však nabízí takřka trvalou přítomnost kocoura Iana jako připomínku sepětí člověka s přírodní říší. A budoucnost v překonávání sebe samého, ale víc by nebylo slušné prozrazovat. Dokazuje smysl pro humor a nadsázku, s níž připomíná třeba meze telefonní komunikace při ztrátě signálu a tedy částí hovorů.

Odmítá vyprávět příběh jen z jednoho prostředí. Ví, že lidská fantazie nezná mezí. Existují vůbec nějaké? Stále se ukazuje, že lidský mozek má daleko více schopností než nejlepší počítač. Bude to trvat věčně?

Steven Hall: Čelisti slov

Euromedia Group ks. – Odeon, 416 stran, 289 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám