Hlavní obsah

Nová DVD: Já a ty, České himálajské dobrodružství a Siam

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film vynikajícího italského režiséra Bernarda Bertolucciho Já a ty je příběhem dospívání čtrnáctiletého samotářského chlapce. V aréně 14 nejvyšších hor světa se odehrává dokument České himálajské dobrodružství. Dalším českým dokumentem je Siam - 60 miniatur z mnoha cest Martina Kratochvíla po Siamském poloostrově.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Já a ty

Já a ty

Lorenzo touží po úniku od nesnesitelných každodenních konfliktů jak s vlastními rodiči, tak i vrstevníky. Místo odjezdu na školní výlet se tajně ukryje v zanedbaném sklepním bytě.

Touží aspoň chvíli žít v naprosté izolaci od okolního světa, pouze ve společnosti oblíbených knih, hudby a mravenčí farmy, kterou pozoruje raději než televizi. Ovšem neočekávaná návštěva jeho nevlastní sestry zcela mění všechny plány.

Já a ty, Itálie 2012, drama, 97 min., režie: Bernardo Bertolucci, hrají: Tea Falco, Jacopo Olmo Antinori, Sonia Bergamasco, Veronica Lazar a další

České himálajské dobrodružství 4DVD

České himálajské dobrodružství 4DVD

Dokumentární cyklus České televize je věnován historii dobývání 14 nejvyšších himálajských vrcholů českými horolezci. S nimi nahlédneme do mrazivého světa, kde se odehrály tisíce příběhů, velmi vzdálených všednosti současné civilizace.

Cyklus má sedm částí. Jsou v něm využity unikátní obrazové materiály, které natočili členové českých i mezinárodních výprav, a před kamerou se vedle českých horolezců objeví i někteří přední evropští horolezci.

České himálajské dobrodružství 4DVD, Česká republika, 2003, dokument, 391 min., režie: Zdeněk Gawlik

Siam

Dokumenty byly natáčeny v Barmě, Thajsku, Laosu, Kambodži a Vietnamu. Klíčem k režii a střihu není přísná věcnost, nebo racionální výklad, ale jen a jen estetika obrazu stříhaného na předem danou hudbu. Miniatury většinou obsahují jen jednu, nebo dvě episody zřetelně oddělené i změnou hudby. Pro geografickou orientaci je použito titulků.

Siam, Česká republika, 2013, dokument, 213 min., režie: Martin Kratochvíl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám