Hlavní obsah

Nová CD 10. týden

Novinky vám na tento týden doporučují nové album Petra Fialy Je čas!, potom dlouho očekávanou desku slovenského rappera jménem Vec. Ze zahraničních titulů vychází reedice Jenis Joplinové, persky zpívající etnopopový zpěvák Arash, nebo kytaroví Maroon 5.

Foto: Hoffmannovo divadlo
Článek

Petr Fiala: Je čas!

Je čas, to je titul druhého sólového alba Petra Fialy, leadera valašsko-meziříčské skupiny Mňága a Žďorp. Není to jeho první sólový odskok, ten předcházející - Nečum a tleskej! vyšel v hudební režii Karla Plíhala před více než deseti lety. Novinkové album je právě o těch deset let  vyzrálejší, což je nasnadě zvláště u autora, který vždy kladl důraz na textovou stránku svojí práce. Album je živější a pestřejší. Samozřejmě navazuje na všechny tituly předcházející, na kterých se Fiala coby nejvýraznější osobnost Mňágy podílel.

EMI

Jasnis Joplin: Legacy Edition

Vychází další reedice legendární americké zpěvačky Janis Joplin, která se stala symbolem  květinových dětí. Narodila se roku 1943 v Texasu, počátkem šedesátých let odešla do San Franciska, kde začala zpívat. Později začala spolupracovat s kapelou Big Brother And Holding Company. Výrazně na sebe upozornila na festivalu v Monterey roku 1967. Později propadla drogám a alkoholu, jejichž následkem roku 1970 zemřela.

Sony / BMG

Vec: Dobré ráno

Někdejší vůdčí osobnost dua Trosky, nejslavnějšího hiphopového seskupení na Slovensku, je zpátky. Jakožto člen legendární skupiny stál Vec u zrodu tamní hiphopové scény a výrazně ovlivnil její formování. Spoluurčoval základní postoje slovenského rapu a dodnes je považován za jednoho z nejtalentovanějších a nejosobitějších rapperů na území bývalého Československa. Hostoval na všech důležitých deskách žánru (IndyWich, Kontrafakt, DJ Wich, Čistychov atd.) a jak je pro hip hop typické, hosté se objevují také na jeho sólovce: Kontrafakt, H16, Čistychov, Zverina a další..

EMI

Arash: Arash Arash

Skutečně jenom málo koho asi mohl minout současný radiový etnopopový hit  Boro Boro. Jeho interpretem je zpěvák s exoticky znějícím jménem Arash. Sedmadvacetiletý  Arash vyrostl v Teheránu v Íránu, ale koncem osmdesátých let přestěhoval do Švédska, kde žije dodnes. Jednu dobu ztratil hlas a vypadalo to, že už nikdy nebude zpívat, ale jako zázrakem se mu hlas vrátil. Definitivní obrat nastal loni v září, kdy ve Švédsku vyšel jeho debutový singl Boro Boro, který je zpívaný persky. Postupně zaujal první mísa v evropských hitparádách. Na základě úspěchu tohoto singlu se Arash pustil do práce na svém prvním albu, které nazval jednoduše Arash Arash.

Warner Music

Maroon 5: Accoustic

Kapela Maroon 5 patří s albem Songs About Jane  mezi největší hvězdy na hudebním poli současnosti. Po hitech This Love, Sunday Morning, She Will Be Loved nebo Harder To Breath, které okupují přední příčky světových hitparád, vychází speciální EP s největšími hity této kapely v akustické podobě.

Sony/BMG

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám