Hlavní obsah

Nová alba: Sophie Ellis-Bextor, Boy George, Jan Pivec, Jitka Zelenková

Právo, Jaroslav Špulák

Zajímavými novinkami na hudebním trhu jsou nesporně nová dílka britské zpěvačky Sophie Ellis-Bextor nebo jejího kolegy, zpěváka Boy George. Z našich luhů a hájů vycházejí pozoruhodné kompilace písniček Jitky Zelenkové či Evy Olmerové a nová deska jazzmana Jana Pivce.

Článek

Sophie Ellis Bextor: Wanderlust

Foto: EBGB´s

Nová alba

Wanderlust je páté album britské popové zpěvačky. Bylo vytvořeno ve spolupráci se skladatelem a producentem Edem Harcourtem a je na něm jedenáct písniček. Vznikly prý během dvou týdnů, což je při poslechu alba přece jenom trochu patrné. Každopádně je třeba pochválit krok od tanečního popu k dospělejšímu.

Boy George: This Is What I Do

Foto: Virgin Records

Nová alba

This Is What I Do je první studiové album britského zpěváka Boye George od roku 1995. Ke spolupráci na něm si do studia přizval DJ Yoda, Kitty Durham (Kitty Daisy & Lewis), Ally McErlaine (Texas/Red Sky July), MC Spee (Dreadzone) a Nizara Al Issu. Texty pak napsal společně s Johnem Themisem, Kevanem Frostem a Richiem Stevensem (Soul II Soul, Tina Turner, Simply Red, Culture Club), který odpovídal i za produkci nahrávky. Je na ní popová hudba, která je inspirována zejména sedmdesátými léty minulého století. Nic extra zajímavého, každopádně je to milé setkání s chlapíkem, který v osmdesátých a devadesátých letech „čeřil vody“.

Ondřej Pivec: The Green Card Album

Foto: Animal Music

Nová alba

Na svém aktuálním albu kombinuje český jazzman Pivec mnoho hudebních vlivů a jazzovou polohu varhanního tria (Paul Bollenback – kytara, Adam Jackson – bicí) občas obohacenou o dechové nástroje (Karel Růžička ml. – saxofon). Na desce jsou i skladby spadající více do světa „černé“ pop music. Podle Pivcových vlastních slov jde o jeho „rozlučku s jazzem“.

Jitka Zelenková: Já tě mám ráda

Foto: Supraphon

Nová alba

Společnost Supraphon vydala kompilační dvojalbum, na němž zpěvačka Jitka Zelenková představuje písničky, jejichž obsahem a tématem jsou láska a vztahy. Obě cédéčka nabízejí celkem 41 skladeb včetně tří novinek. Zelenková album pokřtí během koncertu 17. února v pražském Divadle Hybernia.

Eva Olmerová: Já hledám štěstí – Zlatá kolekce 1962-1992

Foto: Supraphon

Nová alba

Eva Olmerová byla zpěvačka, která předběhla dobu. Ke svému milovanému jazzu začala již v šedesátých letech minulého století přidávat trampské písničky, country, gospel, šanson i pop. Měla syrový, neškolený, ale výrazově bohatý alt i výjimečné cítění. Nebyla nicméně ráda, když se o ní mluvilo pouze jako o jazzové zpěvačce. Na třech albech jsou zachyceny nejtřpytivější okamžiky její kariéry.

Within Temptation: Hydra

Foto: Nuclear Blast

Nová alba

Hydra je šesté studiové album nizozemských symfonických metalistů Within Temptation, kteří se těší značné popularitě i u nás. Na kolekci se jako hosté představují zpěvačka Tarja Turunen, Howard Jones z Killswitch Engage, Xzibit a Piotr Rogucki z polské kapely Coma. Kapela se snaží svůj sound posunovat a přicházet s novými aranžemi i motivy. I proto se jí podařilo nahrát velice slušnou kolekci.

Against Me! – Transgender Dysphoria Blues

Foto: Total Treble Music

Nová alba

Americká punkrocková kapela Against Me! je na světě už od roku 1997. Na jejím šestém studiovém albu je deset punkových písniček, v nichž je cítit, že kapele už nestačí pouze přímočará melodie, ale že si více pohrává s aranžemi. Autorkou skladeb je zpěvačka Laura Jane Grace, která v textech hovoří o samotě, ztrátě přátel a problémech se zařazením do společnosti.

Jarek Šimek: Do teď

Foto: BMS

Nová alba

Jarek Šimek je český zpěvák, skladatel, producent našich i zahraničních umělců. Natočil sedm vlastních alb a jeho písně se staly součástí několika kompilačních kolekcí. U firmy BMS mu vychází 2CD, které je průřezem jeho dosavadní hudební tvorbou.

Primal Fear: Delivering The Black

Foto: Frontiers Records

Nová alba

Německý metal má své ctitele i odpůrce. Tamní kapela Primal Fear se jeho hlavním znakům a své dosavadní charakteristice na novince nezpronevěřila. Jde o její desáté album a je jisté, že patří k těm povedeným v její diskografii.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám