Hlavní obsah

Nová alba: Klus, Gott, Blink-182 a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo období vydávání „velkých“ alb, což se projevuje i na domácí hudební scéně. Například v tomto týdnu se na prodejních pultech a v internetových obchodech sešly novinky Tomáše Kluse a Karla Gotta. Zahraniční kousky také stojí za pozornost.

Článek

Tomáš Klus: Racek

Třetí album písničkáře Tomáše Kluse nazvané Racek je evoluční krok. Po dvou počinech spíše hravých, občas poctěných vtipem, je tu kolekce vážná. Nadále je nicméně opatřena příkladnou a krásnou češtinou, pro Kluse už dnes charakteristickou. On a jeho kytarista (a spoluproducent) Jiří Kučerovský ji rozdělili na dvě části. V první navázali na předešlou tvorbu v duchu kritického náhledu společnosti (Pánubohudooken, Dobrý mrav(enci)), lásek a vztahů (Sibyla) či holdu Karlu Krylovi (Podléhnutí), ve druhé překvapují čtyřmi písněmi inspirovanými hrou A. P. Čechova Racek. Klus v nich představuje jednu ze svých dalších uměleckých poloh. Je hloubavý písničkář, rozervaná duše, pro kterou je téma slavného díla natolik inspirující, že stvořil nejlepší písničky celého alba. Navíc tím zřejmě inspiruje své zčásti velmi mladé posluchače k tomu, aby se Čechovově práci věnovali, neboť v ní najdou kontext.

Sony Music

Karel Gott: Sentiment

Karel Gott dostal před dvěma lety dárek. Český rozhlas mu k sedmdesátinám poskytl své legendární Studio A, aby v něm – jako v šedesátých letech na počátku své dráhy – nahrál skladby, které má rád. Měly to být písničky k dlouhým večerům, a tak se Gott rád zhostil nahrávání swingových standardů, když ke světovým s českými texty přidal i tři skladby naše. Přestože se původně neměla nahrávat deska, nakonec vznikla. Jmenuje se Sentiment a je úctyhodné, kterak se na ní Gottovi a celému rozhlasovému big bandu pod vedením Václava Kozla podařilo dosíci atmosféry šedesátých let, tedy doby, kdy původní verze zde přezpívaných písniček vznikly.

Supraphon

James Morrison: Awakening

Třetí Morrisonovo album The Awakening přináší dvanáct písní - klasických, leč moderně upravených folk-soulových kousků. Na desce spolupracoval například se Stevem Robsonem, který s kapelou Take That napsal hit Shine, Egem Whitem, jenž především skládá pro zpěvačku Duffy, Danem Wilsonem, kterého můžeme znát ze spolupráce s Adele či Tobym Gadem, který pro Beyonce složil hit If I Were A Boy. Hlavní inspirací pro nové album byla zpěvákovi jeho přítelkyně Gill. Celá deska je tak velkým vyznáním lásky. Navíc se může pyšnit účastí jednoho velkého hosta, sice Jessie J, jež zpívá v písničce Up.

Universal Music

Blink-182: Neighborhoods

Američtí punkrockeři Blink-182 v minulých týdnech nejprve postupně představili dva singly ze své nové desky, a to Up All Nigt a Heart's All Gone. V tomto týdnu se na trh dostala celá kolekce, která přináší skladby ve stejném skočném duchu tak, jak jsme dosud byli u slavné americké formace zvyklí. Trio Mark Hoppus, Travis Barker a Tom DeLonge vydalo svou poslední studiovku pod hlavičkou Blink-182 v roce 2003 a kvůli comebackové desce zrušilo i svůj první český koncert, jenž se měl uskutečnit letos v červnu. Na jejich vystoupení si domácí fanoušci musejí počkat do 29. června 2012, kdy zahrají na Prague City Festivalu. Podotkněme ještě, že nedávno Mark Hoppus přiznal, že kapela se před lety rozešla proto, že si její členové jednoduše lezli na nervy.

Universal Music

ZAZ: ZAZ

Pokud byste se v těchto dnech potulovali po Francii, písničky z debutového alba tamní zpěvačky s uměleckým jménem ZAZ uslyšíte takříkajíc na každém kroku. Momentálně je tam nesmírně populární a vede si skvěle v domácích hitparádách. Jednatřicetiletá vokalistka se ve skutečnosti jmenuje Isabelle Geffroyová a objevila se na scéně v loňském roce. Tehdy vydala stejnojmenný debut, který se zpožděním vychází i u nás. Je na něm odkaz na slavné písničky (i přednes) Edith Piaf. ZAZ se jako ona pohybuje v oblasti šansonu a jazzu, její skladby jsou komorní, v textech se dotýkají bolestí i radostí života a mají skvělý přednes.

Sony Music

Chickenfoot: Chickenfoot III

Na nahrávání druhé desky americké hardrockové superskupiny Chickenfoot dohlížel Mike Fraser, známý například ze spolupráce s AC/DC nebo Metallikou. „Jsem na tuto desku hrdý," prozradil zpěvák formace Sammy Hagar, který má kromě sólové dráhy za sebou i působení ve veleslavných Van Halen. „Kytarista Joe Satriani a já jsme na ní vybudovali skutečně pevné umělecké pouto. Takové, že navzájem chceme posluchačům přinést jen to nejlepší. Podařilo se nám tenhle feeling rozprostřít po celé skupině a funguje to.“ Kolekce nazvaná Chickenfoot III (byť je v diskografii kapely druhá v pořadí) obsahuje deset skladeb. Oproti debutu formace na ní došlo ke změně na postu bubeníka. Odešel Chad Smith, který se věnuje svým domácím Red Hot Chili Peppers, a na jeho místo přišel protřelý Kenny Aronoff, jenž už spolupracoval s Tony Iommim, The Smashing Pumpkins, Jon Bon Jovi, Eltonem Johnem či Bobem Dylanem.

Warner Music

Mastodon: The Hunter

Následovník kritikou ceněného alba Crack The Skye byl natočen v rodném městě amerických Mastodon, Atlantě, a v Los Angeles s producentem Mikem Elizondou. Jako obvykle se kapela - tedy baskytarista a zpěvák Troy Sanders, kytarista a zpěvák Brent Hinds, kytarista Bill Keliher a bubeník Brann Dailor - rozhodla pro moderní hudební model. Věří, že fandové budou inovovaným směřováním nadšeni stejně, jako ona sama. Inspirací jsou jí metal a hard rock, vnáší do nich však tolik pozoruhodných hráčských, autorských i aranžérských prvků, že v podstatě o metalu nelze ve výsledku příliš mluvit. Sound tohoto alba je ryze akční a progresivní.

Warner Music

Tori Amos: Night Of Hunters

I u nás dobře známá americká zpěvačka a klávesistka Tori Amos vydává album, které z její diskografie trochu vybočuje. Už fakt, že novinka Night Of Hunters vychází u německého labelu Deutsche Grammophon zaměřeného na klasickou hudbu, mluví sám za sebe. Tori Amos o něm mluví jako o cyklu písní 21. století inspirovaných klasickou hudbou posledních 400 let. Zakomponovala do nich variace na skladby klasiků, jakými jsou Bach, Chopin, Schubert, Debussy, Granados nebo Satie. Na albu hostují klarinetista Berlínské filharmonie Andreas Ottensamer a smyčcový kvartet Apollon Musagète. Doprovodné vokály Tori svěřila své dceři Natashye Hawley a neteři Kelsey Dobyns.

Universal Music

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám