Hlavní obsah

Nová alba: Jack White i reedice tří alb Led Zeppelin

Právo, jaroslav Špulák

Událostí aktuálního týdne je vydání druhé sólové desky zpěváka a kytaristy Jacka Whitea, zejména pak jedna z verzí (ultra LP), v nichž album Lazaretto vychází. Jsou tu ale i reedice prvních tří alb britských Led Zeppelin s několika bonusy a zmodernizovaným zvukem.

Článek

Jack White: Lazaretto

Foto: Third Man Records

Druhá sólová deska amerického zpěváka, muzikanta a skladatele Jacka Whitea přináší jak skladby syrově rockové, tak kompozice směřující svými aranžemi více k mainstreamu. Série skladeb vyjde v klasických formátech i na novém druhu vinylu nazvaném ultra LP.

Led Zeppelin: I., II., III.

Foto: Warner Music

Britská skupina Led Zeppelin vydala reedici svých prvních tří alb. Legendární nahrávky nazvané Led Zeppelin, Led Zeppelin II a Led Zeppelin III jsou vydány v rozšířených verzích a doplněné o dosud nevydaný materiál. Alba byla remasterována pod dohledem kytaristy kapely a zde i producenta Jimmyho Page.

R.E.M.: Unplugged 1991, 2001

Foto: Rhino Records

Skupina R.E.M. sice již svou činnost ukončila, aktuálně ale vychází dvojalbum, na němž jsou zachyceny dva její koncerty v rámci populárního pořadu MTV Unplugged. První je z roku 1991, druhý je o deset let mladší. Některé písničky na albech se opakují, v porovnání ale vychází lépe vystoupení z roku 1991

Chrissie Hynde: Stockholm

Foto: Universal Music

Americká zpěvačka populárních britsko-amerických Pretenders Chrissie Hynde vydává své debutové sólové album. Nese se v celkem svěžím poprockovém duchu a podílelo se na něm mnohem víc lidí než na kterékoliv desce Pretenders. Mezi hosty jsou například Neil Young či bývalá světová tenisová jednička John McEnroe.

Imelda May: Tribal

Foto: Universal Music

Imelda May je irská skladatelka a zpěvačka, která se pohybuje v oblasti účelného spojování rockabilly, rock’n’rollu a blues. Taková je ostatně i její v pořadí čtvrtá studiová deska. Zvuk na ní je poněkud archaickým, což je dáno žánrovým zaměřením, ve skladbách ale převládá energický náboj.

Sarah McLachlan: Shine On

Foto: Universal Music

Sarah McLachlan je šestačtyřicetiletá zpěvačka a skladatelka z Kanady. Album Shine On je její osmé studiové a ona na něm propojuje světy rocku pro dospělé a popu. Má sice trochu nevýrazný hlas, některé skladby na desce však mají slušný melodický potenciál i dobrý aranžérský vklad.

Narajama: Convergere

Foto: Indies Scope

Čtvrtá řadová nahrávka moravské skupiny Narajama navazuje na vše, co ji proslavilo na konci devadesátých let. Jedinečností muziky Narajamy stále zůstává zapojení cimbálu mezi klasické rockové nástroje. Sbližování a prolínání hudebních stylů, zvláště rocku a lidové hudby, bylo kapele vždy blízké, ale tentokrát jde dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám