Hlavní obsah

Nová alba: Hugh Laurie, Demi Lovato, Petr Spálený či Gabrielle Aplin

Právo, Jaroslav Špulák

Velmi pestrou nabídku připravil pro hudební fanoušky tento týden. Na trh se dostává druhé album bluesových písniček v podání herce Hugha Laurieho, který v červenci vystoupí dvakrát v Praze. Přichází i čtvrté album popové zpěvačky Demi Lovato, po osmi letech nová deska Petra Spáleného či velmi procítěný debut Britky Gabrielle Aplin.

Článek

Hugh Laurie: Didn’t It Rain

Foto: Supraphon

Nová alba

Po úspěchu debutu Let Them Talk (2011), na němž oživil klasický bluesový materiál, vydal třiapadesátiletý britský herec, zpěvák a hudebník Hugh Laurie v pondělí novinku nazvanou Didn’t It Rain. Ta ho zachycuje na cestě z New Orleans k dalším zdrojům amerického blues, od starých až k aktuálním.

„Rozhodl jsem se ještě hlouběji ponořit do obrovské americké hudební nabídky a najít to, co mě okouzlilo už jako kluka,” vysvětluje. „Čím víc jsem toho objevil a poslouchal, tím víc jsem byl uhranutý songy i lidmi, se kterými jsem měl dokonce to štěstí si zahrát.”

Producentem jeho novinkové desky je Joe Henry. Album bylo natočeno ve studiu Ocean Way v Los Angeles v lednu letošního roku.

Demi Lovato: Demi

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtvrté sólové album americké zpěvačky Demi Lovato nabízí sérii pružných popových písniček, z nichž úvodní singl Heart Attack debutoval na prvním místě v žebříčku internetové prodejny iTunes v pětadvaceti zemích světa. „Vlila jsem do těch písniček celé své srdce,“ podotýká k desce zpěvačka a při prezentaci to dává najevo především naléhavostí v hlase.

Gabrielle Aplin: English Rain

Foto: EMI Music

Nová alba

Dvacetiletá Angličanka Gabrielle Aplin začala s hudbou jako patnáctiletá. Mezi své velké vzory řadí Joni Mitchell, Bruce Springsteena nebo Nicka Drakea. V sedmnácti si založila vlastní vydavatelství, pro které natočila tři EP. Bodovala s nimi v digitálním obchodě iTunes i na YouTube, kde její první klipy vidělo přes devatenáct miliónů lidí. Loni se prosadila s předělávkou skladby The Power Of Love od Frankie Goes To Hollywood, se kterou dobyla první místo britské singlové hitparády. Debutové album s náladově posmutnělými písničkami je logickým vyústěním jejích dosavadních aktivit.

Petr Spálený: Můj dým

Foto: EMI Music

Nová alba

Zpěvák Petr Spálený vydal novou desku po osmi letech. Jde o pestré album pohybující se mezi country, rockem a popem. Stálice české hudební scény se na ní spojila s „klasiky“ textu Eduardem Krečmarem, Vladimírem Poštulkou, Mirkem Černým, Janem Spáleným a jeden napsal i dlouholetý umělcův spolupracovník Zdeněk Rytíř. Téměř polovinu písní složil Petr Spálený sám a o další se zasloužil producent a kapelník Apollo Bandu Pavel Krejča. Několika skladbami též přispěli kytaristé skupiny Stanislav Jelínek a Fredy Bittner.

Aleš Brichta Project: Údolí sviní

Foto: Aleš Brichta Project

Nová alba

Čtyři roky po vydání alba Deratizer přichází zpěvák Aleš Brichta s albem Údolí sviní. Jak už jen obal napovídá, nejde o čerpání námětu v historických událostech, ale o českou současnost. Již první píseň Pan K. Lousek (čtěte Pan Ká Lousek) napoví, že album nezůstane bez povšimnutí ani po textové stránce.

Visací zámek: Platinum Collection

Foto: EMI Music

Nová alba

K loňským třicátým narozeninám vydává pražská punkrocková skupina Visací zámek trojalbum Platinum Collection. Téměř šedesátka písní, z nichž mnohé zlidověly, představuje pětici muzikantů jako tvůrce veselých popěvků i glosátory vážných témat. Nabízí průřez tvorbou Visacího zámku od časů reálně-socialistického Československa až po čerstvou současnost.

Lindsey Stirling: Lindsey Stirling

Foto: Universal Music

Nová alba

Šestadvacetiletá Lindsey Stirlingová je americká houslistka, zpěvačka, skladatelka a tanečnice. Na svůj Youtube kanál v minulosti pravidelně vkládala videa skladeb, ve kterých kombinovala klasickou hru na housle s dunivými dubstepovými beaty. V roce 2010 se přihlásila do soutěže Amerika má talent, kde se dostala do druhého kola. Pak už to šlo jako na běžícím pásu. O Lindsey se začalo mluvit v superlativech, začala se o ni zajímat média, počet zhlédnutí jejich videí na Youtube již překročil hranici 200 miliónů a splnil se jí sen vydat EP.

Její debutové album vyšlo v Americe loni, do Evropy se dostává nyní. Spojuje světy vážné a elektronické hudby. V zaoceánských žebříčcích dosáhlo na první příčku jak mezi klasikou, tak i na elektronické scéně.

Luboš Andršt: One Man Blues, Best Of

Foto: Supraphon

Nová alba

Kytarista, skladatel a aranžér Luboš Andršt nabízí kompilaci svých nejlepších bluesových nahrávek. Sám sestavil výběr skladeb z let 1994 až 2007. Není v něm stylově ortodoxní, ale podstatou to skoro vždycky blues je. Na desce hraje sólově, ale také s formací Blues Band, sdružením Přátelé nebo příležitostným seskupením 3 Guitars. Andrštovo hraní v rockové, fusion nebo jazzové podobě je zmapováno na desítkách alb. Tato kompilace přináší speciální pohled na hudební žánr, ke kterému se opakovaně vrátil.

Caro Emerald: The Shocking Miss Emerald

Foto: Universal Music

Nová alba

Druhé studiové album nizozemské jazzové vokalistky Caro Emerald, na kterém se tato opět vrací k atmosféře starých filmových skladeb a soulu. Nahrávka se tak zalíbila na britských ostrovech, že se s ní zpěvačka dostala na první místo tamního prodejního žebříčku. S minulou deskou Deleted Scenes From The Cutting Room Floor (2010) byla nejvýše čtvrtá. Stejně jako debut, i toto je nádherná atmosférická nahrávka velmi přívětivých skladeb v jednoznačně osobitém přednesu.

Různí: Velký Gatsby

Foto: Universal Music

Nová alba

Ve čtvrtek má v českých kinech premiéru nový film režiséra Baze Luhrmanna Velký Gatsby. V hlavní roli se v něm představí Leonardo DiCaprio. Společnost Universal vydala soundtrack, na kterém jsou skladby od Jay-Z, The xx, kteří se ve čtvrtek představí v pražské Lucerně, Gotyeho, Jacka Whitea, Nera, Lany Del Rey a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám