Hlavní obsah

Nová alba: Bruce Springsteen, Toxique i Pink Floyd

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětově očekávaným albem tohoto týdne je novinka amerického hudebníka, skladatele a zpěváka Bruce Springsteena. U nás se jistě netrpělivě čekalo na v pořadí třetí studiové album skupiny Toxique a milovníci starých časů ocení reedici slavného alba Pink Floyd nazvaného The Wall.

Článek

Bruce Springsteen: Wrecking Ball

Foto: Sony Music

Nová alba

Nové Springsteenovo album Wrecking Ball vyšlo v pondělí a je v pořadí již 17. studiovým albem Bosse. Obsahuje jedenáct nových skladeb, včetně pilotního singlu We Take Care of Our Own, a jeho produkce se spolu se Springsteenem ujal ostřílený Ron Aniello.

Speciální edice alba obsahuje dvě bonusové skladby a je opatřena exklusivním obalem a fotodokumentací. Pro opravdové fajnšmekry je navíc připravena i speciální 3-LP edice.

Dlouholetý manažer Bruce Sprinsteena Jon Landau ke kolekci poznamenává: „Bruce se na téhle desce prokopal tak hluboko k podstatě moderního života, jak jen to šlo. Texty vyprávějí o věcech neslyšených a jeho hudba je inovativní a zároveň současná. Obsah desky je vrcholem jeho kariéry a potěší nejen jeho věrné fanoušky, ale najde si cestu k srdci těch nových.“ V rámci amerického a evropského turné zavítají Springsteen & The E Street Band i do Prahy, a to 11. července.

Toxique: Tips For Grown Up Kids

Foto: Toxique

Nová alba

Pražská skupina Toxique se hlásí třetím albem. Jmenuje se Tips For Grown Up Kids, nese se v podstatně silnějším elektronickém duchu, než bylo u této kapely dosud zvykem, a v písničce Toxique Girls, která už křižuje éter v podobě videoklipu, hostuje Ewa Farna. 7. března bude v pražském Lucerna Music Baru nové album pokřtěno a současně bude naostro zahájeno Grown Up Kids Tour.

Klávesista Viliam Béreš k desce řekl: „Předloni jsme byli pozváni na turné do Anglie. V Londýně jsme zašli do klubu Fabric, který pojme asi dva a půl tisíce lidí a hraje se tam elektronická hudba. Hrál tam producent Rasco a mě osobně strašně překvapilo, jak jeho hudba, která se navenek tváří jako chladná a vykalkulovaná, vyvolala takovou vlnu energie, že to bylo až neuvěřitelné. Bylo to hodně podobné rockovému koncertu, přitom se hrály taneční věci. Ten večer jsme si strašně užili a došlo nám, že jsme objevili cestu, kterou bychom se chtěli vydat.“

Pink Floyd: The Wall

Foto: EMI

Nová alba

Závěr kampaně Why Pink Floyd? patří albu The Wall. Stejně jako v předchozích případech (Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here) je i tato nahrávka k dispozici ve dvou rozšířených verzích. V tzv. Experience Edition je původní 2CD doplněno o třetí disk nazvaný Work In Progress, na kterém zájemci najdou nejrůznější demosnímky a rozpracované verze písní z originálního alba. Komplet je zremasterovaný, obdobně jako u všech předchozích desek z řady Why Pink Floyd? se o nový mastering postaral James Guthrie.

Verze Immersion Edition nabízí pět bonusových disků. V balení jsou například dvě CD se záznamem z turné The Wall Live 1980-81 nebo DVD s dokumentem Behind The Wall či rozhovorem s Geraldem Scarfem, který se na projektu The Wall podílel výtvarně.

Sleigh Bells: Reign Of Terror

Foto: Sony Music

Nová alba

Newyorská noise-popová dvojice Sleigh Bells, vzniknuvší před čtyřmi lety v Brooklynu, je tvořena producentem, skladatelem a kytaristou Derrekem E. Millerem a zpěvačkou a textařkou Alexis Kraussovou. Očekávané druhé album Reign of Terror vyšlo za oceánem již 20. února a jeho vydání předcházely úspěšné singly Born To Lose a aktuální Comeback Kid.

The Shins: Port Of Morrow

Foto: Sony Music

Nová alba

Frontman kapely The Shins James Mercer povolal na čtvrté studiové album „do zbraně“ vskutku hvězdný indie-tým. V mezičase - během pěti let, které od třetí desky uplynuly - si s Danger Mousem „vystřihl“ projekt Broken Bells, zahrál si v nezávislém filmu „Some Days Are Better Than Others“ a nahrával filmovou muziku. Teď je s těmito lidmi zase spojen tvorbou. Na aktuální desce Port Of Morrow, kterou v lednu avizoval první singl Simple Song, se objevují zpěvák a skladatel Richard Swift, bubeník skupiny Modest Mouse Joe Plummer, Yuuki Matthews z Crystal Sculls a Jessica Dobson.

Poletíme? – Kroskántry

Foto: Indies Scope

Nová alba

Album Kroskántry brněnské skupiny Poletíme? znovu odlehčenou formou vypráví o složitých nebo smutných věcech, přesto barevnou a veselou náladou. Inspiraci country scénou nezakrývá člen kapely Rudolf Brančovský: „Já jsem prostě pro sebe znovu objevil, mnou dávno zapomenutý, svět hudební romantiky. Jsem si jist, že díky našemu rošťáckému podání přestane být country pro některé lidi sprosté slovo. Naschvál tedy nepíšeme country, nýbrž kántry!“

Kromě klasické nástrojové formace mimo jiné zazní také dobro Martina Mikla, saxofon Pavla Križovenského a pětistrunné banjo legendárního banjisty kmenového zakladatele bluegrassové skupiny Poutníci Sváti Kotase. To potěšilo zpěváka a banjistu Rudolfa Brančovského, „Velkou radost mi udělala spolupráce se Sváťou Kotasem. Nahrál nám na desku banjistické pošušnáníčko a bude také hrát na našich křtech. Moc nás to spolu baví.“

Dick O’Brass: Noční hlídka

Foto: Indies Scope

Nová alba

Skupina Dick O’Brass je předním protagonistou keltského rocku na domácí hudební scéně. Po šesti letech od debutu s názvem Disk O’Brass nyní vydává album Noční hlídka. Hudební projev kapely s mezinárodní účastí nezapře inspiraci tradiční hudbou z Bretaně, Irska či britských ostrovů, naprostou většinu repertoáru však tvoří vlastní tvorba mísící moderní hudební styly s unikátním nástrojovým obsazením. Oproti debutu, který byl z větší části tvořen tradicionaly, obsahuje nová nahrávka z větší části autorské písně. Kapela složila písničky s českými texty, v nichž tradiční melodie Irska a Bretaně připomíná spíše jako obrazy nebo jimi naznačuje nálady skladeb. Noční hlídka ukazuje, jak velký vývojem si kapela prošla od debutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám