Hlavní obsah

Nová alba: Brian Wilson, Steven Wilson i Asaf Avidan

Právo, Jaroslav Špulák

Brian Wilson a Steven Wilson nejsou příbuzní. Oba jen přicházejí s novými alby v tomto čase, a oba počiny rozhodně stojí za poslech. Stejně tak i novinka Izraelce Asafa Avidana či druhá nahrávka britských Turbowolf.

Článek

Brian Wilson: No Pier Pressure

Foto: Universal Music

Nová alba

Brian Wilson, jenž je známý především z americké šedesátkové formace The Beach Boys, vydal jedenáctou sólovou desku. Nese třináct skladeb, které v sobě pojí řadu inspirací. Poklidná kolekce, na níž se podílela řada výrazných hudebníků, nadchne především tradiční Wilsonovy fanoušky.

Steven Wilson: Hand. Cannot. Erase.

Foto: KScope

Nová alba

Čtvrté sólové album britského hudebníka, skladatele a zpěváka, bývalého šéfa legendárních Porcupine Tree. Na nové desce je jeho progresivní rock, chcete-li art rock, přece jenom přehlednější a písničkovější. Ukazuje se takto, jak silné melodické linky je schopen vymyslet i zazpívat.

Asaf Avidan: Gold Shadow

Foto: Universal Music

Nová alba

Gold Shadow je druhé sólové studiové album izraelského hudebníka Asafa Avidana, které následuje debut Different Pulses. Kolekce obsahuje dvanáct skladeb, v nichž se pojí blues, rok i folk. Oproti debutu nicméně tahle nahrávka postrádá neotřelost.

Toto: XIV

Foto: Frontiers Records

Nová alba

Legendární američtí Toto vydali již své čtrnácté album. Jedenáct kompozic na něm se nese v duchu poprockového klidu, ovšem zdobí je tradičně skvělá instrumentace a vůbec celkový projev kapely. Není to progresivní kolekce, která bude šplhat na první příčky hitparád, své neoddiskutovatelné kvality ale má.

Mydy Rabycad: Glamtronic

Foto: archív kapely

Nová alba

Druhé album pražské electroswingové kapely se snaží vymanit z tenat žánru, což se mu částečně daří. Je barevnější než debut, některé písničky jsou přesvědčivě melodické, chybí jim ale výbušnost a prvek, který by z této kapely udělal něco jasně rozpoznatelného.

Turbowolf: Two Hands

Foto: Universal Music

Nová alba

Druhé studiové album divoké kapely z britského Bristolu, která se 28. dubna představí v Praze. Formace se pohybuje v oblasti alternativního metalu, přitom přijímá spoustu jemnějších rockových prvků.

Hollywood Undead: Day of The Dead

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtvrté album kalifornské numetalové kapely, která ve své hudbě čerpá především z již známých postupů a stylových pojení devadesátých let. Nahrávce bohužel chybí originalita, má naopak dostatek dravosti ve výrazu.

Ron Sexsmith: Carousel One

Foto: Compass Records

Nová alba

Kanadský rockový písničkář Ron Sexsmith vydává již čtrnácté album. I tentokrát jsou písničky na něm poněkud smutné až pesimistické. Je to ale Sexsmithova tradiční umělecká podoba, a tak mu jistě moc nevadí, že v polovině alba už je to trochu nuda.

Votchi: Out of Jail

Foto: archív kapely

Nová alba

Pražská hardrocková skupina Votchi vydává nové album. Před jeho realizací došlo ke třem změnám v sestavě, přičemž ta nejpodstatnější je na postu zpěváka. Novic Alex McBeat dal kapele novou kvalitu a svěží výraz v písničkách, které jsou tentokrát ovlivněny i mnoha dalšími hudebními styly.

Steve Hackett: Wolflight

Foto: InsideOut Music

Nová alba

Nové sólové album britského hudebníka Stevea Hacketta, bývalého člena skupiny Genesis. Vzniklo prý během jeho turné Genesis Revisited v loňském roce. Hackett se na něm obrací ke starobylým kulturám Řecka i Dálného východu, k politickým otázkám minulosti i dneška či vzpomíná na své dětství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám