Hlavní obsah

Nová alba: Black Rebel Motorcycle Club nebo Horkýže slíže

Právo, Jaroslav Špulák

Rok se rozjel a jak bývá zvykem, od března už každý týden přicházejí na trh nejméně dvě všeobecně zajímavá alba. Je tu sedmé album amerických Black Rebel Motorcycle Club či výběrovka slovenských Horkýže slíže.

Článek

Black Rebel Motorcycle Club: Specter At The Feast

Foto: Universal Music

Nová alba

Pozoruhodná kapela z amerického San Francisca přichází se svým v pořadí sedmým studiovým albem. Zahalila se na něm do zvukové temnoty, ze které vysvítají postupy z ranku garážového rocku či alternativní hudby. V podstatě tak obdařila neprostupným hávem mystična to, co dělala již na minulých albech. Přesto se jedná o velmi zajímavou desku.

Woodkid: The Golden Age

Foto: Universal Music

Nová alba

Woodkid, alias Yoann Lemoine, francouzský umělec a tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů pro Mobyho, Taylor Swiftovou či Lanu Del Rey, vydal na labelu Universal Music debutové album The Golden Age. Naživo své hudební i obrazové vize představí s kapelou na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava. Celkem se na desce objevuje čtrnáct skladeb včetně singlu I Love You, který Woodkid zveřejnil před měsícem a doprovodil ho jako již tradičně působivým černobílým videoklipem.

Peace: In Love

Foto: Sony Music

Nová alba

Peace jsou jedna z nejnadanějších kapel letošního roku. Čtyřčlenná indierocková parta z Birminghamu, jejímiž frontmany jsou bratři Harrison a Samuel Koisserové, byla dokonce nominována v anketě BBC Sound of 2013. Debutové album In Love má na ostrovech zatím velmi příznivé kritiky. Kapela vznikla před třemi lety.

Devendra Banhart: Mala

Foto: Supraphon/Warner Music

Nová alba

Devendra Banhart je zpěvák, skladatel a producent svých nahrávek, navíc velmi ceněný umělec především v alternativních hudebních kruzích. Natočil společně s dlouholetým spoluhráčem, kytaristou Noahem Georgesonem, v Los Angeles nové, v pořadí své již osmé studiové album Mala. Banhart a Georgeson nahráli většinu nástroje sami za pomoci vypůjčených zařízení a starého TASCAM rekordéru, který objevili v zastavárně.

Horkýže slíže: Platinum Collection

Foto: EMI Music

Nová alba

Tradiční edici Platinum Collection rozšiřuje průřez tvorbou slovenské punkrockové skupiny Horkýže slíže. Kolekce přináší kompletní přehled všech hitů, které kdy natočila. Nechybějí ani rané nahrávky i ty úplně nejčerstvější. Sesbírány jsou v balení 3CD.

Marta Töpferová & Tomáš Liška: Milokraj

Foto: Animal Music

Nová alba

Na albu Milokraj přinášejí zpěvačka Marta Töpferová, která žije již pětadvacet let v americkém New Yorku a jejíž jméno je pojmem na světových scénách world music, a kontrabasista a skladatel Tomáš Liška (známý především z mnoha projektů českého jazzového světa), skladby, které vznikly v jejich spoluautorství. Jsou inspirovány nejen moravskou a českou lidovou hudbou, ale též vlivy ze světa soudobé hudby, jazzu a world music.

Jan Burian: Zpěvy u klavíru

Foto: Indies MG

Nová alba

Album tvoří  třicet písní rozdělených na dvě CD. První – Jak zestárnout – obsahuje klavírní verze písní ze stejnojmenného alba vydaného v roce 2012 a jednu dosud nevydanou. Druhé – A jiné písně – nabízí šestnáct písniček, z nichž dvanáct vyšlo na předchozích albech Jana Buriana v zaranžované podobě s kapelou, jedna samostatně na sampleru pro děti a tři dosud vůbec nevyšly.

Ólafur Arnalds: For Now I Am Winter

Foto: Mercury

Nová alba

Nové album islandského skladatele Ólafura Arnaldse. Šestadvacetiletý hudebník likviduje hranice mezi světy vážné hudby, nezávislé elektroniky či post-rocku a ve svých atmosférických kompozicích elektronické komorní hudby vykresluje chladný půvab své domoviny.

Milli Janatková: Proměna

Foto: Indie MG

Nová alba

Album je sólovým debutem Milli Janatkové. Zní na něm třináct převážně autorských písní v češtině, evropské a brazilské portugalštině i v „momentálním improvizovaném milli-jazyce“. Milli se představuje nejen se svým osobitým hlasovým vyjádřením, ale také „paličkováním“, hrou na kytaru, perkuse, bubny a různé přírodní perkuse, od vrbových větví po makovice či nehty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám