Hlavní obsah

Norman Lovett: Holly v Červeném trpaslíkovi? To jsem já

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tváří v publiku mají stejné rysy. Tedy jeho. Norman Lovett, legendární Holly z ještě slavnější britské televizní série Červený trpaslík právě vešel do sálu pražského kina Lucerna a čeští diváci si s ním takto zažertovali, jak se dá říci, v jeho stylu. „Tohle je vážně vtipné,“ kroutí nevěřícně hlavou s pohledem upřeným do hlediště.

O Červeném trpaslíkovi. Hollym. A proč ještě Lovett nevyrostlVideo: Novinky

 
Článek

V kultovním seriálu hraje jen jeho tvář. Propůjčil ji senilnímu počítači s IQ 6000, který řídí jednu vesmírnou loď po katastrofě, Červného trpaslíka, na níž zůstal již jen zlomek posádky. A to dost neobvyklý...

Hlášky, které Lovett jako Holly pronáší, se staly mezi fandy nesmrtelné. Jsou jich desítky. Některé, nejen v domovské Británii, zlidověly. „Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku,“ zmíní jednu z nich v rozhovoru pro Novinky.cz.

Uskutečnil se v sobotu. Krátce poté, co v Lucerně uvedl několikahodinnou projekci promítání Červeného trpaslíka v rámci největšího festivalu sci-fi filmů Future Gate v Česku. Sál byl vyprodaný, tedy sedělo v něm přes čtyři sta lidí. Každý dostal fotku Hollyho tváře. A Norman Lovett – po diskusi s fanoušky – stovky fotografií i podepsal. Zůstane u nás až do pondělí.

V neděli večer se fanouškům ještě představí v jiné své životní roli: jako stand-up komik. Future Gate se následně po Praze přesune do Brna, Plzně a Šumperku.

Norman Lovett o Hollym, stand-upech, Praze a Londýně

U nás, v České republice, jste známý hlavně jako Holly, postava ze seriálu Červený trpaslík. Pamatujete si ještě, kdy jste dostal nabídku na roli?

Nejdříve jsem četl text na roli Rimmera. A jak si to pamatuji? Opravdu hodně dobře, ačkoliv jsou to roky... Navíc Chris (herec Chris Barrie – pozn. red.) se na tu postavu báječně hodí. Já jsem tak dobrý nebyl. Pak mi řekli: zkus namluvit tu roli Hollyho. Seděli jsme v místnosti, oni mě požádali, abych přečetl: „Všichni jsou mrtví, Dave“. Pamatujete si na tu větu?

Ano.

Já jsem ji řekl a lidé se začali smát. A já jsem si pomyslel: to je lepší, to jsem já. Takhle jsem práci dostal. Zkusil jsem to. Na ten okamžik, kdy mi roli Hollyho nabídli, si tak pamatuji velmi dobře.

Kdy to bylo?

Je to už třicet let. Je mi teď sedmdesát dva. A začínal jsem (Hollyho – pozn. red.) hrát ve 41 letech. Bylo mi 41. A Craigovi (Craig Charles alias Dave Lister – pozn. red.) bylo, tuším, dvacet tři. Byl to takový chlapeček. Z Liverpoolu. Ano, byl opravdu velmi zábavný. A byl mladší než já, já jsem ten starší. Ale vycházeli jsme spolu dobře. Obecně jsme všichni spolu vycházeli dobře. Chemie mezi námi fungovala. Samozřejmě jsme měli i pár propadů... Nedorozumění. Já jsem byl v tomhle asi nejhorší. Chtěl jsem, aby se lidé smáli. Mívám pocit, že jsem v tomhle nikdy nedospěl. Vážně, asi jsem nikdy nedospěl.

O začátcích ve stand-upech, punku a vlasech Video: Novinky

Několik desetiletí jste také komikem, tedy konkrétně děláte stand-upy.

To už dělám zhruba čtyřicet let. Začínal jsem devět let před tím, než v televizi pustili Červeného trpaslíka. Stand-up byla vůbec moje první věc. Začínal jsem ale s představeními zvolna. Říkával jsem si, zkusím dělat jinou zábavu. Tenkrát byl stand-up punk. Víte, punk byl tehdy všude kolem. Byl jsem fanoušek skupiny Clash a do teď si živě pamatuju ten večer, kdy jsem na nich byl.

Vaše první vystoupení proběhlo v Londýně, předpokládám.

Můj první stand-up? Proběhl v hospodě. Byla to prostě hospoda, kde jste mohla vidět nějaká představení. Můj kamarád hrál v kapele, v bluesové. Já jsem přišel na pódium, měl jsem falešný nos a vlasy tady (ukazuje na svou holou hlavu – pozn. red.). Vím, že jsem tehdy říkal nějaké hloupé vtipy, dělal bláznivé věci, ale lidé se smáli. Smáli. A v publiku seděl chlap, který byl v punkové skupině 999 a zeptal se mě, jestli s nimi chci něco podobného dělat.

O krásách Prahy a přeplněnosti LondýnaVideo: Novinky

Jak dlouho zůstanete v České republice?

Vracím se domů v pondělí. V pondělí večer. Zítra je neděle, že? (rozhovor vznikal v sobotu odpoledne – pozn. red.) Tak to budu večer dělat stand-up. Moc času mi ten den nezbude. V pondělí mi Chris slíbil, že vyrazíme někam do galerie nebo někam jinam. Praha je krásné místo. Potřeboval bych měsíce, abych vše prohlédl. Jen ten prostor. Ten prostor je krásný, ty krásné budovy. Londýn je přeplněnější. Tady je krásně. Dá se tu volně dýchat, což je krásné. Užívám si to.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

V Červeném trpaslíkovi bych si rád/a zahrál/a roli:
Arnolda Rimmera
45,3 %
Hollyho
11,8 %
Holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky
6,5 %
Tvora, jenž se vyvinul z kočky
32,9 %
Seriál jsem nikdy neviděl/a
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 170 čtenářů.

Norman Lovett

  • Narozen v říjnu 1946 v anglickém Windsoru.
  • Původně pracoval jako úředník. K herectví se dostal až v 80. letech, v tu dobu se již několik let živil také jako stand-up komik.
  • Holly k němu tak patří od roku 1988, kdy se začalo natáčet.
  • V Červeném trpaslíkovi měl původně hrát Rimmera, nicméně uspěl až jako Holly. Prosadil si následně, aby se vedle jeho hlasu v seriálu objevila i jeho tvář. Zahrál si poté ve dvou sériích. Pak došlo k jeho neshodám s produkcí. Vrátil se na konci 7. série.
  • Čeští fanoušci seriálu pořádají pravidelně setkání pod názvem Trpaslicon. První setkání se uskutečnilo v roce 2003.
  • 3. března ho můžete vidět ve stand-upu v pražském Kině Světozor od 20:30.
  • Do Prahy ho přivezl projekt Velvet Comedy ve spolupráci s Future Gate Festivalem.
  • Co jako Holly také řekl:
  • V počítačovém žargonu: mé plány jsou vzhůru kozama.
  • Tuto tvář jsem si vybral z biliónu možností, neboť náhodou patřila největšímu a nejplodnějšímu milovníkovi, jaký kdy žil.
  • Čas všechny rány zhojí. Pokud se nazanítěj. V tom případě je lepší mastička.
  • Chovám bláhovou naději, že za tři milióny let, co jsme pryč, lidstvo přestalo válčit, vyléčilo všechny choroby a podařilo se mu zjednodušit formulář daňového přiznáni.
  • Samota v kosmu vás často dohání k šílenství. Jediné, co mně pomáhá udržet si smysl pro realitu, je přátelství s mou sbírkou zpívajících brambor.

Reklama

Výběr článků

Načítám