Hlavní obsah

Nominacím na Zlaté glóby vévodí Letec s DiCapriem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

V noci z neděle na pondělí budou uděleny Zlaté glóby, výroční ceny devadesáti zahraničních filmových novinářů akreditovaných v Hollywoodu. Protože udílení Oscarů se loni posunulo z konce března na konec února, budou glóby vyhlášeny ještě před oscarovými nominacemi. Jsou proto považovány za nejvýmluvnější ukazatele favoritů na zlaté sošky.

Foto: Vratislav Konečný

O zeď obklopující letohrádek byla opřena část stavovského vojska. Většina žoldáků byla dlouhodobě bez výplaty, morálka na nízké úrovni.

Článek

Poprvé v přímém přenosu je mohou letos sledovat diváci České televize.

Přímý přenos začíná v pondělí ve 2 hodiny ráno, moderovat ho budou Dana Hábová a Jan Rejžek, kteří dosud komentovali přenos udílení Oscarů na HBO.

Na jejich místa v Budapešti, odkud se "posílá" oscarová noc do Evropy, letos usednou František Fuka a Tomáš Baldýnský. To ale bude až v noci z neděle 27. února na pondělí 28. února.

Mezi dramaty kraluje Letec

Od Oscarů se glóby liší především v tom, že jsou v nich filmy rozděleny do dvou kategorií - první zahrnuje dramata, druhá komedie a muzikály.

Dramatům zatím vévodí se šesti nominacemi Scorseseho životopisný film o Howardu Hughesovi Letec s Leonardem DiCapriem a Cate Blanchettovou v hlavních rolích. Nominace má mimo jiné za nejlepší film i za oba herecké výkony.

Letcem se utká film Na dotek s Julii Robertsovou, Natalii Portmanovou a Judem Lawem. Současný příběh čtyř obyvatel Londýna, vyprávěný se sarkastickým pohledem na citové vztahy, má pět nominací. Dalším filmem ve hře je Země Nezemě s Johnnym Deppem v úloze J. M. Barrieho, autora slavné pohádky o Peteru Panovi.

Bokovka vévodí komediím

V kategorii "nevážných" filmů vede se sedmi nominacemi Bokovka, romantická komedie, v níž se dva dávní přátelé vydají na cestu ochutnávky vín, aby se střemhlav pustili do ironického zkoumání proměnlivosti lásky a přátelství, přetrvávající osamělosti a nekonečné války mezi Pinotem a Cabernetem.

Mezi jeho konkurenty je životopisný film o slavném muzikantovi a zpěvákovi Rayi Charlesovi Ray s Jamiem Foxxem v titulní roli. Ve filmu prožijeme osud nevidomého umělce v jeho nejvýbušnějším období.

Dále je ve hře přepis muzikálu Fantom opery a filmy, které už jsme u nás viděli - animovaní Úžasňákovi a Věčný svit neposkvrněné mysli s Jimem Carryem a ElijahemWoodem.

Už teď je známo, že čestnou cenu Cecila B. DeMilla získá na 62. ročníku Zlatých glóbů herec Robin Williams.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám