Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získala Světlana Alexijevičová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédská akademie udělila ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu běloruské spisovatelce a novinářce Světlaně Alexijevičové.

Foto: Profimedia.cz

Světlana Alexijevičová

Článek

Alexijevičová musela kvůli diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka emigrovat z vlasti. Do Minsku se mohla vrátit po 11 letech.

Nejnovější kniha Alexijevičové vydaná v češtině se jmenuje Doba z druhé ruky. Její metodou je dlouhodobý sběr výpovědí lidí k jednomu tématu. Čeští čtenáři mohou znát také tituly Válka nemá ženskou tvář o ženách bojujících ve 2. světové válce, Modlitby za Černobyl nebo Zinkoví hoši, kde hovoří matky sovětských vojáků zemřelých v Afghánistánu.

Podle literárního kritika Františka Cingera je Doba z druhé ruky smutné čtení o nadějích a realitě života v Sovětském svazu, o krutých osudech společnosti pronásledované kádrováním a válkami. I v těch nejhorších dobách lidé hledali cosi, co ukazovalo budoucí sny. Hledali to právě v literatuře, která umožňovala snít.

Foto: Profimedia.cz

Světlana Alexijevičová

„Knihy nám nahrazovaly život. To byl náš svět. Potom se něco stalo. Dopadli jsme na zem. Pochopila jsem, že tenhle nový svět není můj, že není pro mě. Že do něj patří nějací jiní lidé,“ řekla autorka.

Nobelova cena za literaturu znamená i finanční odměnu v hodnotě osmi miliónů švédských korun (zhruba 23,4 miliónu Kč). V pátek bude vyhlášena Nobelova cena za mír a příští pondělí bude vyhlášena ta poslední, za ekonomii.

Reklama

Výběr článků

Načítám