Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu letos po skandálech neudělí

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Švédská akademie letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu. Má jít o reakci na skandály týkající se sexuálního obtěžování a vyzrazení jmen laureátů. V roce 2019 tak bude možné udělit dvě ceny.

Foto: Profimedia.cz

Švédský král Carl Gustav s manželkou

Článek

Kvůli loňským skandálům už odstoupila tajemnice akademie Sara Daniusová a švédský král Carl XVI. Gustav letos v dubnu uvedl, že Švédskou akademii zreformuje.

V listopadu 2017 se provalilo, že manžel jedné z členek akademie měl obtěžovat 18 žen a ještě opakovaně vynesl jména laureátů Nobelovy ceny za literaturu.  Podle švédského listu Dagens Nyheter to byl ředitel stockholmského kulturního střediska Jean-Claude Arnault.

Změna nutná

Několik členů akademie pak instituci na protest opustilo. Z osmnácti členů jich v dubnu zbylo jen deset, a grémium tak podle stanov nebylo schopno rozhodovat o udělení ceny.

Stanovy akademie se změní v tom smyslu, že členství v grémiu, které uděluje cenu, už nebude doživotní. Bude možné rezignovat. V akademii se mimo jiné nachází i velké množství neaktivních členů, kteří tam jsou desítky let a budou nahrazeni.

Nobelovy ceny se udělují každý rok v den výročí úmrtí Alfreda Nobela. Ve švédském Stockholmu je předává král Carl XVI. Gustav. Ke zlaté medaili a diplomu náleží i částka devět miliónů švédských korun, což je zhruba 23 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám