Hlavní obsah

Nizozemci objevili neznámý obraz Vincenta van Gogha

Van Goghovo muzeum v Amsterdamu odhalilo neznámý obraz Vincenta van Gogha. Dílo zvané Vyčerpaný zachycuje starého muže, který si drží rukama unavenou hlavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum v Holandsku odhalilo dosud neznámou kresbu od Vincenta van GoghaVideo: Reuters

 
Článek

„Van Gogh se opravdu zajímal o obyčejné lidi a také o vyjadřování emocí,” uvedla ředitelka muzea Emilie Gordenkerová. „Myslím, že po covidovém období se teď všichni cítíme takhle a je úžasné, že to můžeme sdílet s našimi návštěvníky,“ okomentovala náladu obrazu.

Nalézt dnes neznámý obraz od Vincenta van Gogha se rovná výhře v loterii. Soukromý majitel ho měl dlouho doma a tušil, že půjde o dílo slavného umělce, který zemřel už v roce 1890. Nikdy se ho ale nepokoušel vystavovat nebo prodávat.

„Když přišel k nám do muzea, bylo to velké překvapení,“ poznamenal odborník z amsterdamského muzea Teio Meenendorp. Identifikovat autora bylo podle něj v tomto případě velmi snadné.

Nevelký obraz zřejmě pochází z roku 1877 a má rozměry  50 x 30 centimetrů.

Malíř Vincent van Gogh trpěl vážnými psychickými problémy. Stěžoval si také na silné bolesti hlavy. Spekuluje se, že mohl mít schizofrenii, bipolární poruchu i epilepsii. Problémy mohlo prohlubovat i nadměrné pití. Dnes už nelze přesně stanovit diagnózu. Jisté je, že depresivní umělec v roce 1890 spáchal sebevraždu. Dnes se jeho díla prodávají řádově za stovky milionů korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám