Hlavní obsah

Nirvana, R.E.M. i Elton. Tisíce originálních masterů slavných desek shořely

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nirvana, R.E.M. či Elton John přišli o své originální studiové nahrávky, tzv. mastery, ze kterých se vyrábí desky a CD. K velkému požáru Universal Studios došlo v roce 2008, ale firma celou dobu tajila, že mastery nemá, informovala americká média. Společnost rozsah škod popírá.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain

Článek

Podle reportérů byla zničena obrovská část kulturního dědictví za mnoho desítek let. Mezi velké ztráty patří i mastery Louise Armstronga, Elly Fitzgerald, Etty James, Buddyho Hollyho, Chucka Berryho, Toma Pettyho, Nine Inch Nails či The Roots.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Elton John se v Praze loučil.

O požáru se sice psalo už v roce 2008, ale studio tvrdilo, že se skoro nic nestalo. Ve skutečnosti se podle amerických novinářů jedná o největší katastrofu v hudebních dějinách a celkově tam shořelo až 500 000 originálů písní. Číslo prý vychází z tajné interní zprávy studia.

Master je jediný originální zvukový záznam desky, není digitální a nelze jej ničím nahradit.

Foto: Polívka Tomáš DOP, ČTK

Michael Stipe, zpěvák americké skupiny R.E.M., která vystoupila 17. srpna v Praze.

Universal se brání, že informace jsou nepřesné a protiřečí si. „Jsou jistá omezení, která nám brání veřejně mluvit o detailech toho požáru, který se stal v NBC Universal Studios před více než dekádou. Událost byla hluboce nešťastná, avšak nikdy neovlivnila dostupnost komerčně vydané hudby.“

Někteří umělci ale uklidňujícím prohlášením nevěří. „Snažíme se sehnat informace, co se stalo, a jestli to má nějaký dopad na hudbu naší skupiny,“ napsali na sociální síti členové R.E.M.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám