Hlavní obsah

Nick Cave byl na Metronome Prague skutečnou hvězdou

Australský zpěvák a hudebník Nick Cave vystoupil ve čtvrtek večer na pražském Výstavišti. Doprovázela jej kapela The Bad Seeds a vše se odehrálo jako vyvrcholení prvního dne festivalu Metronome Prague.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nick Cave na Metronome Festivalu.

Článek

Na Caveův set se velmi čekalo. Před nedávnem mu zemřel druhý syn a nějaký čas se nevědělo, jestli vůbec na evropské koncertní turné, jehož součástí byla i pražská festivalová zastávka, vyrazí. Nakonec to udělal, k radosti těch, kteří jej mají rádi, i těch, kteří si ho ve čtvrtek v noci na Výstavišti pro sebe teprve objevili.

Zručně sahal do svého repertoáru, vytahoval z něho a následně s kapelou prezentoval veskrze emotivní skladby, které přednášel s naléhavostí a řádnou dávkou teatrálnosti.

Nadto měl potřebu velmi blízkého kontaktu s diváky, takže hned na začátku přešel z velkého pódia na malé molo před ním a odtud zpíval, spojoval se s lidmi pohledem i dotekem a v jednu chvíli si jednomu z přítomných diváků stoupl na ramena, aby mohl z této pozice hledět na ostatní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nick Cave byl v neustálém kontaktu s diváky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nick Cave v Praze vystupoval dvě a čtvrt hodiny.

Koncert zahájila písnička Get Ready for Love z roku 2004 a uzavřel ho třetí přídavek, skladba Ghosteen Speaks z roku 2019, kterou s Cavem na rozloučenou zpívala už většina příchozích. Australan a jeho kapela nabídli devatenáct skladeb prezentovaných s patřičnou profesionalitou, naléhavostí a drajvem.

Třídenní festival začal ve čtvrtek v podvečer vystoupením ukrajinské kapely Go_A, která hraje elektronickou hudbu ovlivněnou folkem. Po ní přibyla na pódium valašskomeziříčská skupina Mňága a Žďorp, večer zastoupila českou scénu ještě Lenka Dusilová s projektem Řeka ansámbl, po půlnoci zahrál Čechomor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Festival odstartovala ukrajinská kapela Go_A.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Českou scénu první den na festivalu Metronome Prague reprezentovala i kapela Mňága a Žďorp.

Festival pokračuje v pátek, kdy je jeho hlavní hvězdou americký hudebník Beck. Kromě něho se představí britské indiepopové duo Oh Wonder, britská kapela Sunnbrella i českou scénu reprezentující Annet X, Marpo nebo Tata Bojs.

V sobotu festival vyvrcholí vystoupením britských Underworld. Kromě nich zahrají také Mig 21 s Orchestrem Národního divadla, Dan Bárta s kapelou Alice, Lenny a další.

Podle pořadatelů zatím na akci dorazilo na dvacet tisíc diváků.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám