Hlavní obsah

Nezvěstný byl těžkou konverzačkou

Novinky, Zdeněk Zapletal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se leden 1948. Schyluje se k puči. Hlavní postava filmu Nezvěstný, rada Erik Brunner (a vlastně celý národ) prožívá těžké období. Začíná doba vzájemného podezírání, fízlování a udávání. Lidé mají strach.

Foto: Petr Skála

Studentka VŠE Jana propagovala na veletrhu SDovolenou.cz a upoutávala pozornost

Článek

Žid a komunista Erik se ocitá u výslechu u stranického kolegy na ministerstvu vnitra, kde souhlasí se spoluprací. Práskne ho jeho tajemník, snad mu zahýbá žena. A pak je tu Pavel Král... V Erikově hlavě se hromadí nejistota, žárlivost, strach a chaos. Tak by se dal velmi stručně a velmi zjednodušeně popsat děj dvoudílné adaptace románu Egona Hostovského Nezvěstný, kterou předminulou a včerejší neděli uváděl program ČT 1.

Film Pavla Kačírka se odehrává v minimu prostředí, téměř bez exteriérů, s nejnutnějším počtem herců. Téměř vše, co se tu stane, je řečeno v dialozích. Vesměs jsou vedeny dvěma aktéry, kteří sedí v nějaké kanceláři. Občas jimi probleskne původní autorova moudrost. Někdy jsou až nekonečně dlouhé.

Přesto film není většinou nuda. Tvůrcům se podařilo nastolit jakousi náladu doby a atmosféru tajemství. A potom je tu všudypřítomný, záhadný Pavel Král, který zvyšuje a průběžně udržuje divákovo očekávání. Přepis Hostovského psychodramatu nebyl jistě snadný. I velmi bystrý divák se ale musel místy ztrácet a hádat kdo, s kým, proti komu a někdy iproč. Občas bylo prostě přešpiónováno.

Asi málokdo si po týdnu pamatoval všechna jména, vztahy a souvislosti. Velmi dobrý byl výběr většiny herců: obzvlášť Jiří Štěpnička, Pavel Řezníček a David Matásek odvedli výborný výkon. Režisérovi by bylo možné vytknout pomalé tempo vyprávění a několik ne příliš šťastných okamžiků (dva osamělé flashbacky v samotném úvodu prvního dílu, vnitřní monology). Pochvalu pak zasluhují tvůrci za výběr náročné látky a za snahu něco divákům sdělit. Měřeno televizním metrem, byl Nezvěstný silně nad průměrem. Řekněme asi tak 80 centimetrů.

Nezvěstný, režie: P. Kačírek, scénář: J. Eismann, hrají: P. Řezníček, J. Štěpnička, D. Matásek, D. Batulková, S. Postlerová, K. Dobrý, B. Klepl, 2002, ČT

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám