Hlavní obsah

Neznámý rukopis Stiega Larssona existuje, ale patrně nevyjde

Novinky, Stanislav Dvořák

Zesnulý Stieg Larsson, autor komerčně extrémně úspěšných knih, zanechal v šuplíku téměř dokončené pokračování svých příběhů, které nedá spát jeho fanouškům ani novinářům. V blízké budoucnosti ale určitě nevyjde, informovala BBC.

Foto: archiv, Právo

Podle kriminální série Stiega Larssona Milénium se točí filmy a prodaly se milióny výtisků.

Článek

Existenci rukopisu potvrdila Larssonova rodina v americké televizi CBS. Jeho bratr Joakim uvedl, že mu Stieg deset dní před svou překvapivou smrtí v roce 2004 řekl, že kniha je skoro hotová. Prý se jedná spíše o pátý díl série než čtvrtý.

Tři z jeho knih se staly globálním hitem, bodovaly v prodejních žebříčcích téměř všude, včetně ČR. Stieg Larsson ale zemřel na infarkt předtím, než vyšly. V roce 2009 byly podle nich natočeny tři filmy.

Autorův bratr a otec dále uvedli, že nepřipustí vydání tohoto rukopisu. Pravděpodobně bude záležet také na spisovatelově bývalé ženě Evě Gabrielssonové. Jak to obvykle bývá po smrti slavných umělců, příbuzní se hned pustili do soudních sporů, které se mohou protáhnout.

Je dokonce možné, že Gabrielssonová vlastní ještě úplně jiný rukopis. Podle BBC není  jasné, zda mají všichni kopie stejného rukopisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám